Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Huliganlagen otillräcklig enligt kritiker

Publicerat fredag 20 mars 2009 kl 06.20
AIK-fans tänder förbjudna bengaliska eldar under en derbymatch mellan Djurgården och AIK. Foto: Sören Andersson/Scanpix.

Nu kommer huliganer lättare att kunna portas från läktare och straffen blir hårdare för dem som kastar in föremål på planen. Det är några av tankarna bakom den nya lagstiftningen, den så kallade huliganlagen. Den träder i kraft 1 april, bara några dagar innan allsvenskan drar i gång.

Men Göran Rickmer som är säkerhetsansvarig på Hammarby fotboll tror inte att lagen kommer ha någon effekt.

– Jag tror inte att den kommer att ha någon effekt. Vi har tidigare haft ärenden uppe där människor har slagit varandra på käften. Då har åklagaren gjort en bedömning att det är okej att slå varandra på käften på svenska fotbollsarenor. Ska vi använda den här i framtiden måste det vara för något värre än det och jag vet inte vad det kan vara i så fall.

Som det är nu är det klubbarna själva som anmäler när de vill få en person avstängd från arenan. Men i och med den nya lagen kommer också polisen att kunna ringa åklagare för att begära tillfälligt tillträdesförbud, i väntan på utredning, av personer som stör eller förväntas störa under match.

Den nya lagen innebär också att det kommer bli olagligt att ha pyroteknik på arenan och att kasta in saker på planen. Men Göran Rickmer tror alltså inte att lagändringarna kommer leda till någon förändring. Justitieministern Beatrice Ask däremot håller inte med.

– Jag tycker att det är en himla attityd egentligen därför här har vi diskuterat tillsammans under lång tid. Vi försöker göra ett praktiskt och offensivt förändringsarbete för att lösa problem. Då måste man tro att det faktiskt ska ge resultat.

På Svenska fotbollförbundet har de jobbat en hel del med att få till lagändringar. Men de går gärna längre. Sune Hellströmmer är Generalsekreterare.

– Ja, det är tillexempel om någon blir belagd med tillträdesförbud och inte får komma in på en arena så skulle det tillträdesförbudet behöva omfatta ett större område än just vid själva arenaentrén och själva arenan.

De vill också att de avstängd måste anmäla sig till en viss polisstation samtidigt som arrangemanget pågår. Men det är ännu inte aktuellt säger Beatrice Ask.

– Anmälningsplikt är ju ett väldigt stort ingrepp som kräver att man funderar över grundlagsskyddade rättigheter och annat. Skulle vi ha lagt in det i det här arbetet skulle vi inte ha fått något på plats till den här säsongen och det hade varit väldigt tråkigt. Jag tycker att vi nu gör detta och hoppas att det får resultat. 

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".