AIK:s årskortförsäljning har minskat, IFK Göteborgs har ökat.

Lågkonjunkturen har nått fotbollsvärlden

Lågkonjunkturen har börjat märkas av även i fotbollens värld. Flera av de allsvenska fotbollsklubbarna säger att det blivit svårare att få in sponsorer. Samtidigt så varierar det i försäljningen av årskort.

– Det vi framför allt märker är att beslutsprocessen i de de små och medelstora företagen har tagit mycket längre tid än vad den har gjort tidigare, säger Johan Cederbrandt, marknadschef på AIK.

Även konkurrenten Djurgården märker av en nedgång av sponsorintäkterna, säger marknadschefen Jenny Furtenbach.

– Ja, det har vi gjort. Vi har ju inte gjort all införsäljning för året klart ännu, men ett litet tapp har vi. Det är som i samhället i övrigt, säger hon.

Varken AIK eller Djurgården vill ge några exakta siffror på nedgången i sponsorintäkter, men de tycktes ändå ense om att lågkonjunkturen har börjat märkas.

Bägge klubbar påpekar också att det återstår en månad tills säsongen börjar. Än finns det chans att läget förbättras, och bägge hoppas också på att intäkterna ska nå förra årets nivå.

Vad gäller årskortsförsäljningen säger IFK Göteborg, som för övrigt har en ny arena, att försäljningen ökat, medan Hammarby ligger på samma nivå som förra året.

Både AIK och Djurgården har däremot tappat hittills, men påpekar att säsongen inte börjat, och att spelprogrammet inte är helt klart, varför en del kanske väntar med att köpa.

Torbjörn Westman från konsultfirman Deloitte presenterade en internationell rapport över fotbollsklubbarnas inkomster.

Han menar att svenska klubbar, som har en relativt stor andel av sina inkomster från spelarförsäljningar till klubbar i utlandet, också kan gynnas av krisen, eftersom kronan fallit så kraftigt.

– Spelarförsäljningarna är ju en viktig del. Där går kronfallet åt rätt håll eftersom det är en internationell försäljning utomlands många gånger.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".