Ny ägare avgörande för Saab

Det blir tydligare att Saab Automobiles framtid hänger på att en ny ägare kommer in. Hur mycket Saab kan betala av på sina skulder till borgenärerna avgörs av rekonstruktionen.

– Förhandlingarna med de oprioriterade borgenärerna går till så att så fort vi har fått in en finansiärer eller köpare så vi vet att bolaget kan betala någonting till dem så startar förhandlingarna med borgenärerna.

Det går i regel till så att köparen eller investorn ställer villkor om att balansräkningen ska se ut på ett visst sätt. Det vill säga att skulderna ska vara nedskrivna i storleksordning, säger Guy Lofalk.

– Sedan tar vi det och går till borgenärerna och förklarar att det här är det ackord som vi kommer att kunna erbjud om vi ska få in den här köparen. Sedan får man ta en förhandling om det, ge borgenärerna förslaget så att de får ta ställning till det.

Om det sedan i slutligen om blir ett offentligt ackord så röstar borgenärerna offentligt. Sedan fastställer tingsrätten det genom ett beslut om det blir tillräcklig majoritet för det, säger Guy Lofalk.

Den 6 april hålls ett så kallat borgenärssammanträde för underleverantörer och andra med ekonomiska krav på Saab Automobile. Till dess ska Guy Lofalk ha hunnit få till en plan som ska visa hur Saab ska kunna bli lönsamt på kort och längre sikt.

– Vi kommer att ha en preliminär konstruktionsplan den 6 april.

En som borgenärerna och andra kommer tycka ser bra ut?

– Ja, det hoppas jag.

Om den förhoppningen inte slår in kan tingsrätten besluta att rekonstruktionen ska avslutas. Det skulle i praktiken innebära slutet för biltillverkaren Saab.

Men om det blir en fortsatt rekonstruktion kommer borgenärerna ändå få vänta på en ny ägare eller möjligen en ny storinvesterare ska ställa upp villkoren för hur ackordet ska se ut, villkor som sen alltså borgenärerna får rösta om.

Blir det ackordsuppgörelse får underleverantörer och andra räkna med att få tillbaka bara en mindre del av sina pengar.

– Normalt sett i Sverige så brukar man få 25 till 30 procent, det vill säga att man får skriva ner sina fodringar med 70 till 75 procent.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista