Mansdominerad bransch.

Kvinnosatsningar i byggbranschen hotas

Nu hotas jobben för de fåtaliga kvinnorna i byggbranschen. Lagda varsel gäller senast anställda, som ofta är nyrekryterade kvinnor. Byggbolagets Skanska vill nu förhandla med facken om att kunna behålla kvinnorna.

– Vi har ju tagit in ett stort antal kvinnor de senaste åren. Vi har ju rekryterat 30-40 procent på tjänstemannasidan. Utmaningen är nu att behålla och utveckla dem till framtida linjechefer, säger Anders Danielsson, vd på Skanska Sverige. 

Andelen kvinnor bland Skanskas 11 000 anställda är bara 10 procent. Men tittar man bland tjänstemännen så är det 23 procent. Andelen har ökat de senaste fem åren. Här har alltså uppåt 40 procent varit kvinnor bland de nyanställda.   

Nu har Skanska varslat 2 000 anställda om uppsägning i år till följd av konjunkturnedgången.

Skanskaledningen är nu rädd att många av de nyanställda kvinnorna sägs upp för att de är de senast anställda enligt Lagen om anställningsskydd, LAS. 

Men Skanska vill nu inte bara tala om anställningstid, utan även om kompetens. Mångfald är en kompetens, och mångfald är bland annat fler kvinnor, säger Anders Danielsson. 

– Det finns en poäng i att ha bättre mixade grupper ute i projekten. Jag är övertygad om att bättre mixade grupper blir bättre fungerande grupper som också gör oss mer lönsamma. 

Vi för nu en dialog med facken på Skanska, säger Anders Danielsson, för att kunna behålla kvinnorna. Det handlar främst om tjänstemannafacken, det är här det skett kvinnlig nyrekrytering.

Men vi har inte fått nått gehör från fackligt håll, säger han. Anders Danielsson vill inte kalla detta för undantag från LAS utan snarare hänsyn till kompetens. 

På chefsorganisationen Ledarna inom Skanska vill man också tala om kompetens vid uppsägningar. Men man vill inte se någon sorts gräddfil för kvinnorna. 

– De vill inte det. De tycker själva att de ska ha jobbet för att de är duktiga. Det håller jag med dem om. Det känns ju inte kul för någon att veta att man har jobbet kvar för att man är kvinna, säger Nils-Erik Jonsson på Ledarna. 

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".