Färre heltidsanställda inom försvaret

I dag presenterar regeringen sin proposition om försvarets framtid. Soldaterna som ska försvara Sverige ska vara anställda inom försvaret i flera år eller ha en civil anställning vid sidan av och mycket snabbt kunna rycka in när det behövs.

Försvarsmakten måste nu förhandla fram nya anställningsformer som både fack och andra arbetsgivare kan acceptera och det kan bli svårt.

En del insatsförband kommer att bestå av soldater som är anställda i exempelvis sex eller åtta år. Så småningom bör de lämna försvaret, så att inte Sverige får ett yrkesförsvar, enligt borgerliga försvarspolitiker i riksdag och regering. Hur det ska gå till får nu försvaret försöka hitta en lösning på.

Majoriteten av soldaterna i insatsförbanden ska inte vara anställda på heltid utan ha ett civilt arbete eller gå en utbildning. Samtidigt ska de med några veckors varsel kunna rycka in när det behövs.

Ett frågetecken är exempelvis hur de civilanställdas huvudsakliga arbetsgivare ska acceptera att de med bara några veckors varsel plötsligt kan försvinna i ett halvår. Dessutom måste Försvarsmakten komma överens med berörda fackföreningar.

I propositionen skriver också regeringen att beväpningen av Jas Gripen måste förbättras, exempelvis behövs nya radarjaktrobottar och vapen mot mål på marken.

Sedan tidigare är det känt att försvaret framöver ska bestå av åtta bataljoner som snabbt kan ställas på benen samt fyra reservbataljoner som ska vara på plats efter tre år. Enligt propositionen ska hemvärnet eller de civila skyddstyrkorna bestå av 22 000 personer.

I dag är i praktiken bara 13 000 aktiva inom hemvärnet, enligt uppgift till Ekot. Skulle 22 000 vara aktiva i framtiden, innebär det i praktiken en förstärkning.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista