Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stora oljefyndigheter funna på Island

Publicerat fredag 20 mars 2009 kl 06.00
Djupt vatten ett hinder.

Island kan bli ett nytt stort oljeland. Ett stort område i havet utanför Island kan göra landet mycket rikt. Det talas om den största kända, tillgängliga men ännu outnyttjade oljefyndigheten i världen.

Drygt 30 mil ut i Norra Ishavet nordost om Island ligger det som många, i det av den ekonomiska krisen mycket hårt drabbade öriket, hoppas skall bli landets framtida trygghet. I det här området, som islänningarna kallar Drekasvädid, råder precis samma geologiska förutsättningar som i dom rika norska oljefälten och i dom ännu inte utnyttjade grönländska.

Vi är fast beslutna att exploatera det här området, trots landets ekonomiska kris, sa utrikesminister Össur Skarphedinsson inför en branschmässa för oljeindustrin i London tidigare den här månaden. De senaste undersökningarna i området pekar på olje- och gasfyndigheter större än man har vågat hoppas på.

Oljan kommer enligt tidigare prognoser att räcka i upp till 40 år och ge Island så mycket pengar att dom rätt hanterade skulle kunna täcka statens utgifter i flera hundra år.

Men innan dess måste en omfattande och mycket kostsam infrastruktur byggas upp, inte minst i landets glest befolkade nordöstra del som ligger närmast oljan och gasen. Det behövs nya vägar, raffinaderier, helikopterflygplatser och hamnar som betjänar oljefältet.

Mycket av det behövs redan i uppbyggnadsskedet som kan inledas om två år. Om drygt tio år kan olje- och gasproduktionen vara i full gång.

Just nu pågår ett anbudsförfarande där intresserade oljebolag får anmäla sitt intresse för att börja leta efter den isländska oljan och gasen. Det aktuella området i Ishavet är på omkring 40 000 kvadratkilometer och det har tidigare intresserat oljeletare, men övergetts eftersom där är mycket djupt, upp till 2000 meter.

Det är nu med ny teknik man tror sig kunna börja en lönsam utvinning av också fyndigheter som ligger mycket djupt.

Christer Fridén
crister.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".