Sydafrika har hopp trots dålig ekonomi

Afrikas största ekonomi, Sydafrika visar tecken på att gå in i en recession, till följd av den minskade efterfrågan på exportprodukter. I år väntas det totala värdet av exporten sjunka med 10 procent. Men alla är inte överens om hur allvarlig den ekonomiska krisen är.

Harry Zarinda, professor i ekonomi på Witsuniversitetet i Johannesburg tror inte att recessionen blir så långvarig.

Flera stora investeringar i infrastruktur inför VM i fotboll 2010 gör att konsekvenserna av den ekonomiska nedgången blir mindre kännbar här i Sydafrika, menar Harry Zarinda. Det finns arbetstillfällen och det kommer in utländskt kapital.

Personligen tror han att världsekonomin kommer att hämta upp igen från slutet av 2010.

Men under året som gått så har den globala krisen fått konsekvenser här i Sydafrika. BNP föll med 1,8 procent under fjolårets tre sista månader och förväntas falla ytterligare.

Framför allt för att priserna på kol, guld och platina har störtdykt. Efterfrågan på exportprodukter som maskindelar har minskat, samtidigt som den sydafrikanska valutan, randen, har sjunkit i värde.

Världens största diamantproducent, delvis sydafrikanska De Beers, har redan stängt gruvor i Botswana och överväger nu att också stänga diamantgruvor i Namibia.

Här i Sydafrika har tiotusentals människor sagts upp inom gruv- och bilindustrin.

Sydafrika har brottats med en stigande inflation och en hög ränta, men räntesänkningar tycks ha lett till en ökad köpkraft. I januari visade detaljhandeln positiva siffror för första gången på åtta månader.

Fler räntesänkningar är att vänta. Just nu ligger räntan på 10,5 procent.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista