Antarktis är sårbart område och känsligt för klimatförändringar. <nobr>Foto: Heiko Junge/Scanpix.</nobr>

Global katastrof hotar i Antarktis

Nu kommer ytterligare varningar om vad som kan hända med isen på Antarktis när klimatet blir varmare.  Enligt forskarnas beräkningar räcker det att temperaturen i det kringliggande havet stiger med fem grader för att det ska bli en global katastrof.

Oro har funnits för att hela den västra delen av det väldiga istäcket ska kollapsa och flyta ut i havet, med en katastrofal stegring av havsnivån som följd. 

Nu finns för första gången siffror på vad det skulle kunna innebära, säger klimatexperten Erland Källén, på Stockholms universitet.  

– Om temperaturen överskrider fem grader så skulle det på några tusen års sikt höja havsytans nivå med mellan fem och tio meter. Det är väldigt mycket, ungefär lika mycket som om hela Grönland skulle smälta, säger klimatexperten Erland Källén på Stockholms universitet.  

Larmrapporterna om Antarktis duggar tätt nu. För någon månad sedan visade forskare att temperaturen där stigit oroväckande. 

Nu kommer nya data om risken för en total kollaps av isen, nåt som forskare oroat sig för. Den känsliga västra delen av Antarktis ligger på ovanpå en skärgård av öar, och därför finns risk för att hela inlandsisen ska brytas sönder och rinna ut i havet.  

Nu visar forskare i den vetenskapliga tidskriften Nature att det faktiskt har hänt flera gånger genom historien under varma perioder.

Det säger professor Per Holmlund på Stockholms Universitet, som forskar om Antarktis. 

– Det är ett belägg för att det verkligen har skett. Det är inte bara att man har sagt att det har varit ett hot, utan att man visar att när det har varit varmare så har detta hänt, och därför finns det också en risk för att det här kan hända i framtiden, säger professor Per Holmlund som forskar om Antarktis. 

Farhågorna om avsmältning i Antarktis läggs ovanpå redan kända risker för att Grönland kan smälta. Totalt skulle det i så fall innebära en höjning av havsnivån med minst katastrofala 12 meter. 

Att temperaturen i havet kring Västantarktis verkligen skulle stiga med fem grader, så att hela isen kan kollapsa, det tillhör ändå de allra värsta och inte mest troliga scenariona för de närmaste 100 till 200 åren.  

Avsmältningen tar sen dessutom ett par tusen år. Men det här måste ändå tas på allvar nu, säger klimatexperten Erland Källén.   

– Vad vi gör idag bestämmer förutsättningarna på flera tusen års sikt. Den koldioxid vi släpper ut nu kommer att ligga kvar i hundratals, ja, kanske tusentals år och påverka klimatet. Lyckas vi inte hejda utsläppen nu, utan de fortsätter att öka i samma takt, så kommer vi att få en uppvärmning på en tre-fyra grader, kanske till och med fem grader. 

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".