Kidnappningar växande problem i Mexiko

I Mexiko har antalet kidnappningar ökat dramatiskt och landet toppar i dag listan över länder med hög kidnappningsfrekvens, före länder som Colombia och Irak. Fler hundra mexikaner beräknas kidnappas varje månad, de flesta i huvudstaden.

Från att tidigare främst ha drabbat mest de väldigt rika har fenomenet blivit allt vanligare också bland medelklassen.

Antonio Moreno skulle bara ta en taxi hem från jobbet som tjänsteman på utbildningsdepartementet. Men han hade otur och klev in i en bil med kriminell chaufför.

– De slog mig, satte en bindel för ögonen och förklarade att jag var kidnappad. Vi skulle ringa min familj för att få säkerhetskoden till mina bankkonton så att de kunde tömmas.

Efter sex-sju timmar, dumpades Antonio på en bakgata. Bytet var omkring 1 000 kronor. En typisk så kallad expresskidnappning.

På organisationen ”Ett enat Mexiko mot brottsligheten” konstaterar ordförande Elena Morera att kidnappningarnas karaktär har förändrats.

– Tidigare var det främst överklassen som drabbades. I dag får vi många samtal från personer ur medelklassen eller personer som bor i fattiga områden men som där uppfattas som lite mer välbeställda.

Enligt medborgarinsistutet för brottsofferstudier kidnappas flera hundra mexikaner varje månad men bara en mindre del anmäler brottet till polis.

Elena Morera menar att ökningen hänger samman med att den mexikanska regeringen nu lägger all sin kraft på att bekämpa de narkotikafinansierade karteller som fått allt mer makt i landet.

Dels ägnar sig poliserna sig mindre åt vardagsbrottsligheten. Dels har en del av brottslingarna mist sin utkomst och ger sig därför in i kidnappningsbranschen.

Antonio Moreno oroade sig en hel del den första tiden efter kidnappningen för att det skulle hända igen. Det har gått över nu. Men han sätter sig aldrig mer i en taxi.

Kajsa Boglind, Mexico City
kajsa.boglind@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista