I dag använder nästan 15 procent av alla över 80 år tio olika läkemedel eller fler. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.
Socialstyrelsen

Fortsatt övermedicinering av äldre

Mer än 40 procent av de boende på äldreboenden använder antidepressiv medicin. Nu ska kommuner och landsting få tydligare regler när det gäller hantering av läkemedel åt äldre.

Det säger Socialstyrelsen som i dag presenterar en rapport om den svenska äldreomsorgen som visar att det fortfarande skrivs ut onödigt mycket läkemedel åt äldre.  

– Med tanke på att Socialstyrelsen har ropat ganska högt under flera år och väldigt tydligt pekat på var problemen sitter så är vi förvånade över det. Kompetensen när det gäller läkemedel och framförallt läkemedelsverkningar på äldre brister på alla nivåer, från läkarnivå och sjuksköterskenivå till undersköterskenivå, säger Christer Neleryd chef för Socialstyrelsens äldreenhet.

Socialstyrelsen har länge larmat om att äldre använder onödigt mycket läkemedel, och nu visar deras årliga genomgång av äldrevården att läget fortfarande är illa.

I dag använder nästan 15 procent av alla över 80 år tio olika läkemedel eller fler. Det är bara en marginell ökning jämfört med 2005, men Socialstyrelsen menar att det är oroande att det inte skett någon förbättring.

Särskilt oroande är att de som bor på äldreboende använder mer än dubbelt så mycket psykofarmaka jämfört med äldre som bor hemma. Det handlar till exempel om antidepressiva mediciner som nästan hälften av kvinnorna och runt 40 procent av männen använder.

Men det handlar också om lugnande medel och sömnmedel som kan göra patienten oklar i huvudet och risken för att ramla ökar. Mest beklämmande är den höga användningen av neuroleptika, medicin som ofta ges till dementa, säger Johan Fastbom som är Socialstyrelsens expert på äldre och läkemedel.

– Det är en överanvändning, det används alldeles för mycket neuropleptika. De har ofta en dålig effekt, ger mycket biverkningar, kan öka risken för stroke och till och med leda till för tidig död, säger Johan Fastbom.

En av orsakerna till att det skrivs ut läkemedel i onödan kan vara att personalen på olika boenden inte vet hur de ska hantera patienternas symptom, tror Johan Fastbom.

– De har en orolig patient som kanske stör de andra boende på äldreboendet. De upplever att det är besvärligt, vet inte vad de ska göra och så ber de läkaren skriva ut någonting. Det är en enkel lösning så att säga, säger Johan Fastbom.

För att användningen av läkemedel ska minska så måste läkare få bättre kunskap om hur medicinerna ska användas, det behövs fler specialistläkare och uppföljningen av patienterna måste bli bättre, säger Johan Fastbom.

– Att man regelbundet ser över de läkemedel som äldre har och frågar sig om de fortfarande behövs och om de har gett bra effekt. Är svaret nej på någon av de frågorna så är det dags att ändra behandlingen. Ofta är det frågan om att ta bort läkemedlet, säger Johan Fastbom.

För att se till att patienter får en ordentlig uppföljning så kommer Socialstyrelsen att ge ut nya föreskrifter i år. Exakt hur de kommer att se ut är fortfarande oklart, men de ska tydliggöra för kommuner och landsting att de regelbundet måste följa upp hur äldre mår av medicinerna.

Efterlevs de nya reglerna så tror Johan Fastbom tror att de äldre kommer att må mycket bättre.

– Man kan förhoppningsvis se piggare äldre i våra särskilda boenden. Äldre som är mer rörliga och som ramlar mer sällan, säger Johan Fastbom.

Cecilia Khavar
cecilia.khavar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".