AIG - en politisk börda för Obama

Kontroverserna kring det krisdrabbade amerikanska försäkringsbolagets AIG:s bonusutbetalningar fortsätter. Frågan håller nu på att bli en stor politisk huvudvärk för president Obama och hans regering.

AIG:s vd Edward Liddy sa inför representanthusets finansutskott att det var osmakligt att behöva betala ut bonusarna. Men vi var tvungna, riskerna med att inte betala ut dem var för stora, sa Liddy vidare.

Han argumenterade att bonusarna på 165 miljoner dollar, som gick till anställda inom den del av företaget som stått för de största förlusterna, var nödvändiga för att företaget skulle kunna behålla den expertis som krävs för att vända den svåra situationen.

Liddy upprepade också att kontrakt över bonusarna redan hade skrivits innan han själv tillträdde som vd och att både centralbanken och finansdepartementet långt tidigare än vad man sagt, hade känts till att pengarna skulle betalas ut. Men Liddy försöker också förmå de AIG-anställda att betala tillbaka delar av de fått.

– Jag har bett dem som fått över 100 000 dollar att betala tillbaka åtminstone hälften, sa Liddy. Men den ambitionen lugnade inte många av utskottets ledamöter och representanthuset arbetar nu fram ett lagförslag som syftar till att bonusar i företag där staten gått in med stora mängder pengar, ska kunna beskattas med ända upp till 90 procent.

Frågan om AIG:s bonusar har också blivit en politisk börda för president Obama och hans finansminister Timothy Geithner. Regeringen har ju under det senaste halvåret skjutit till 170 miljarder dollar för att rädda AIG och regeringe kontrollerar närmare 80 procent av aktierna i företaget.

Men uppgifter från den inflytelserike kongressledamoten Chris Dodd gör gällande att anställda inom finansdepartementet sett till att bonusarna trots regeringens inflytande över AIG inte stoppades eftersom regeringen var orolig för att indragna bonusar skulle leda till rättsliga efterspel. Än så länge stöttar president Obama sin finansminister.

– Jag har fullt förtroende för Timothy Geithner, sa Barack Obama.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".