Amerikansk räntenivå ligger fast

Den amerikanska centralbanken valde som väntat att hålla kvar sin viktigaste styrränta i spannet mellan 0 och 0,25 procent. Samtidigt meddelade centralbanken att man nu ska köpa stora mängder amerikanska statspapper för att försöka få fart på kreditmarknaden.

Att den amerikanska centralbankens styrelse, efter två dagars möte, skulle låta styrräntan ligga kvar på sin låga nivå ytterligare en tid var ingen sensation. Det hade de flesta bedömare utgått ifrån.

Däremot var centralbankens övriga besked, till exempel att under ett halvår framöver köpa långsiktiga amerikanska långsiktiga statspapper till ett värde av 300 miljarder dollar mer överraskande för många.

Bob Heller, expert på tv-kanalen Bloomberg säger att centralbanken på det här sättet försöker få kreditmarknaden att komma igång igen, för att alla de stimulansåtgärder som regeringen beslutat om verkligen ska få fäste.

Genom att så drastiskt kliva in på marknaden för amerikanska statspapper hoppas centralbanken bland annat att utlåningsräntor ska bli lägre och att lånemarknaden på det sättet ska sätta fart igen.

Centralbanken meddelade också att man satsar ytterligare 750 miljarder dollar på att köpa över värdepapper investerade i bolånemarknaden från bland annat bolåneföretagen Freddie Mac och Fannie Mae, vilket också ska tjäna syftet att få ner bland annat utlåningsräntor, både när det gäller bolån och andra typer av konsumentlån.

Satsningarna finansieras helt enkelt genom att centralbanken trycker nya pengar att betala med och på så sätt får ut mer pengar på marknaden.

Men bakom åtgärderna från centralbanken fanns förstås bedömningen från centralbanken att den amerikanska ekonomin fortsatt är i stort behov av stimulans och hjälp för att komma igång och sådana här åtgärder ökar också risken för inflation.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".