Danmark röstar om EU-författning

Danskarna kommer nästa år att få rösta om EU:s nya fördrag. Folkomröstningen kan också komma att handla om huruvida euron ska införas i Danmark.
Om så blir fallet bestäms efter att det nya EU-fördraget blivit färdigförhandlat i december, säger den danske statsministern Anders Fogh Rasmussen. ”Beslutet tas i december” – Det är alldeles för tidigt att säga någonting om nu. Det kommer vi ta beslut om efter samordning med partierna i Folketinget när regeringskonferensen är slut i december, eller kanske lite senare, säger Anders Fogh Rasmussen. I en intervju med danska TV2 på onsdag kväll sa Anders Fogh Rasmussen att han räknar med en folkomröstning nästa år om det nya fördrag för EU som väntas bli klart i höst. Röstar om undantag Det är också tänkbart att folkomröstningen 2004 kommer att ge danskarna möjlighet att ta ställning till de undantag som landet nu har i unionen – den gemensamma valutan euron, försvarssamarbetet och rättspolitiken – där Danmark inte behöver följa de övriga EU-länderna. Om de frågorna kommer att finnas med i folkomröstningen bestäms alltså inte förrän när det nya fördraget, EU:s nya författning, ligger helt klart. Kommer ej smyga in förändringar Statsminister Anders Fogh Rasmussen från liberala Venstre vill att undantagen ska försvinna, men det blir inte tal om att smyga igenom förändringar genom att förändra den danska positionen under höstens förhandlingar mellan EU-länderna, säger han. Danmarks undantag kommer alltså att finnas med också i det nya EU-fördraget, lovar den danska statsministern. Majoritet mot undantag Bland politikerna i folketinget finns en klar majoritet för att Danmark ska närma sig de övriga EU-länderna för att inte förlora inflytande. Anders Fogh Rasmussen har till exempel stöd av det största oppositionspartiet Socialdemokraterna som vill bli av med undantagen så fort som möjligt. Folket har flera gånger tidigare sagt nej i folkomröstningar om EU. 1992 avvisade det danska folket Maastrichtfördraget, och hösten 2000 blev det nej till euron.
Hans Zillén, Köpenhamn
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".