”EMU utvecklar en EU- stat”

EMU kommer att leda till att EU utvecklas mot en stat. Det anser den miljöpartistiske europaparlamentarikern och EMU-motståndaren Per Garthon som på torsdagen presenterade en bok med sina slutsatser.
"Med euron mot EU-staten" heter den aktuella boken. – Valutaunionen behöver mycket mer centralstyrning än vad EMU har. Man behöver ha en stor budget, precis som en stat så man kan bedriva konjunkturpolitik. Man behöver en beskattning för att den budgeten ska få inkomster. – Man behöver en sorts regering som kan hantera det härmed kraftfulla beslut som inte enskilda län eller delstater kan smita ifrån. och det har ju inte EMU. Gemensam budget Därför menar Per Garthon, leder valutaunionen i längden till att EU utvecklas till en stat med gemensam budget och beskattning. Men för att detta ska ske krävs att medlemsländerna först själva bestämmer sig för det, vilket också Per Garthon tror blir fallet – Efter hand kommer ett antal ställa upp bakom det också. Då kommer de som är emot att ställas inför det svåra dilemmat - ska vi hålla på vårt självbestämmande och rösta emot sådant som kanske är nödvändigt för att valutaunionen ska fungera. Vad är alternativet om EMU inte skulle leda till en EU-stat. Vad sker då med EMU? – EMU kan spricka precis som många valutaunioner som har etablerats mellan självständiga stater. Erfarenheten är att antingen blir de en stat som Tyskland på 1800-talet, där en massa tyska delstater började med valutaunioner sedan blev de en stat. – Eller också spricker det, som de latinska och skandinaviska valutaunionerna som vi också hade på 1800-talet.Men då ville man inte bilda stater och då sprack det när det blev kriser. – Så det finns en bred historisk erfarenhet som visar att alternativet är att fullfölj till en stat eller så spricker det. I båda fallen tycker jag det är bäst att Sverige inte är med.
Pontus Mattson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".