Arbetslösheten stiger i Sverige

Arbetslösheten i Sverige fortsätter att stiga. I slutet av juli var 266 000 personer öppet arbetslösa enligt Arbetsmarknadsstyrelsen AMS. Det är en ökning med cirka 34 000 personer jämfört med samma månad ifjol och motsvarar 5,8 procent av arbetskraften.
Bland de arbetslösa finns 10 000 ungdomar mellan 18 och 24 år, säger arbetsmarknadsdirektör Lars Sjöström. – Ja det speglar ju en dämpad arbetsmarknad där efterfrågan inte är lika stark som den här varit tidigare. Är det här en ökning av den öppna arbetslösheten som är större än ni väntat er? – Man ska alltid vara lite försiktig med att göra mer starka eller säkra bedömningar utifrån sommarmånadssiffrorna för där har man säsongsmässiga variationer som påverkar det hela. Så det ligger i linje med våra bedömningar och är inte någon överraskning. Varför är så många ungdomar arbetslösa? – Ja, det är en av de mer bekymmersamma signalerna, att det är så stor del av ökningen som har drabbat ungdomarna. Men det är också ett tydligt tecken på att vi har en dämpad efterfrågan, vi har färre feriejobb och det är förmodligen varsel som leder till något större försiktighet hos arbetsgivarna. Det är sådant som normalt drabbar ungdomarna som är nytillträdande på arbetsmarknaden och har ett svagare fotfäste. – Så det är bekymmersamt och det är i linje med de signaler som speglar en något svagare konjunktur.
Christer Hillbom
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".