EU-toppmöte

Inga nya pengar till jobb inom EU

I Bryssel börjar nu EU:s toppmöte där den finansiella krisen är den viktigaste frågan. Europas fack och arbetsgivare har redan mött EU-kommissionen och några av regeringscheferna. Krav om mer pengar till nya jobb framfördes.

– Vi har sagt att vi tycker att det vore bra nu om man kunde utnyttja den möjlighet som man redan har beslutat om att kunna öka möjligheterna till ett högre budgetunderskott än de tre procenten för att faktiskt få mera stimulans och öka sysselsättningen och mildra krisen, säger Europafackets ordförande Wanja Lundby Wedin.

Vad fick ni för gehör?

– Jag tycker ju inte att vi fick något direkt svar på den frågan utan det är mer att man talar om hur mycket man har gjort.

Svenske arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin som deltog för att Sverige är blivande ordförandeland avfärdar Europafackets svenska ordförande.

– Vanja har ju en förmåga att alltid vilja ha mer, säger Littorin.

Kan du säga någonting om vad som bör och kan göras?

– Det finns ingen brist på resurser och engagemang egentligen utan det finns brist på kunder och krediter. Och att det fortsatt är ett kraftfullt fall i efterfrågan och problem med den finansiella sektorn gör det besvärligt både för mindre och medelstora men också för större företag att finansiera sig både på kort och lång sikt.

Dina ord om att 2009 skulle bli ett skitår har ju blivit bevingade. Vad säger du om 2010?

– Det finns ju ingen anledning att revidera den prognosen tyvärr, säger Sven-Otto Littorin i det som kan ses som en förövning till det särskilda jobbtoppmöte som ska hållas Prag i maj.

Men mötet här i Bryssel lär inte kunna hålla undan jobbdiskussionen från det som gäller den finansiella krisen. Tiotusentals strejkande i Paris i dag är bara ett exempel på det.

Herman Melzer, Bryssel
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista