Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya antagningsregler för unga studenter

För att inte unga gymnasieelever som går direkt till högskolan ska konkurreras ut av äldre och tvingas läsa upp betygen ytterligare i komvux, bör antagningsreglerna till högskolan ändras. Det anser utbildningsminister Thomas Östros.
I dag är det vanligt att gymnasieungdomar med höga betyg läser något år inom den kommunala vuxenutbildningen för att ytterligare höja sina betyg, något som Thomas Östros reagerat emot. – Vi skiljer oss från omvärlden i och med att vi har äldre högskolenybörjare. Det är bra på många sätt, det måste finnas en andra chans. Men det får inte innebära att våra ungdomar står på väntelista och hamnar på komvux och kompletterar och förlorar ett eller två år i onödan. Förslag om nya regler till nästa vår Diskussioner om antagningsreglerna till högskolan har förts i flera omgångar. Nu förbereder Thomas Östros en proposition om förändrade antagningsregler som han hoppas kunna lägga fram till våren nästa år. Ambitionen att underlätta för unga människor att gå direkt från gymnasiet till högskolan. I den utredning som är på gång diskuterar man till exempel förslag om att skapa en direktkvot för ungdomar, eller att ge ungdomar extra poäng. Svårare för andra Att göra det lättare för ungdomar innebär att det blir svårare för andra grupper. Men Thomas Östros ser inte det som något problem. – Tack och lov är vi i en situation där vi har byggt ut högskolan oerhört kraftigt de senaste åren och ökat antalet äldre kraftigt, vilket har varit positivt. Inte minst för dem som har gått kunskapslyftet. – Målkonflikten behöver inte bli så skarp som den var för när vi hade väldigt få platser på högskolan. Bakom regerings ambitioner ligger farhågor om framtida arbetskraftsbrist. Snart är det fler som går i pension än som kommer ut i arbetslivet varje år. – Vi har framför oss en minskande arbetskraft. Allt fler äldre går i pension och små ungdomskullar som kommer in på arbetsmarknaden.
Lena Pettersson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".