Oro för stort utbrott av salmonella

Landets samtliga kommuner uppmanas på torsdagen att leta efter salmonellasmittat kebabkött. Livemedelsverket säger att det handlar om flera leverantörer och köttpartier och att man inte längre kan begränsa provtagningar till de 27 kommuner som angavs på onsdagen.
– Vi vet inte om det är ett parti och vi vet inte vilket parti det i så fall är. Vi försöker att spåra det nu för att se när de här partierna rimligtvis har kommit till Sverige, säger Lars Plym-Forsell, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket. – Det är fel att fokusera på ett enda parti utan det är till en bestämd tidsperiod som vi måste begränsa oss. Svårt att spåra smitta Många grossister och flera olika leverantörsled under dem gör det enligt Livsmedelsverket oerhört tidskrävande att spåra de smittade köttpartierna. Därför är det enklare att kommunerna nu tar prover i restauranger där kebab och kebabpizza säljs. Hittills har ett hundratal personer på tre orter smittats av det importerade köttet. Livsmedelsverket betonar också att det smittade köttet kan ha sålts till andra restauranger än de som gör kebab och kebabpizza. Stor andel smittat kött Andelen importerat kött som är smittat av salmonella har minskat, men livsmedelsverkets provtagningar att andelen smittat kött fortfarande är hög. – I våra projekt där vi tittat på de här salmonellagarantierna ser vi att cirka tio procent av alla försändelser kommer hit med intyg om att de är salmonellanegativa trots att vi hittar salmonella i dem. Ta kontakt med sjukvård Enligt livsmedelsverket är det viktigt att personer som ätit kebabkött de senaste veckorna och blivit dåliga tar kontakt med sjukvården. Nu krävs insatser från landets kommuner för att förhindra ett stort utbrott av salmonella. – Det är ett speciellt utbrott. Dessutom vet vi på grund av de här förgreningarna inte hur geografiskt spritt det är och därför tycker vi att vi måste dra åt lite grann nu och göra vad vi kan för att inte fler ska drabbas, säger Lars Plym-Forsell.
Jens Ericson, Ekot i Malmö
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".