Blandade känslor för dödsdomen på Bali

På Bali har en av de huvudåtalade, Amrozi, dömts till döden för att ha varit med och planerat och genomfört bombattentatet i höstas där 202 personer dödades, däribland 6 svenskar. Den första av Balidomarna har väckt starka, men skilda reaktioner.
Amrozi, som kallats den leende terroristen, log även när beskedet kom att han befunnits skyldig till alla åtalspunkter. Jubel och applåder När domaren efter sju timmars uppläsning av domen, kom till straffet, drunknade nästan hans sista ord i jubel och applåder från de församlade i lokalen. Andra grät och kramade om varandra. Många av dem på plats var anhöriga till dem som dog i bombdådet, eller såna som själva överlevt. Domen som tröst Australiens premiärminister John Howard har välkomnat den fällande domen och sa att ha hoppades att den kunde vara en tröst för dem som mist nära och kära, som nu kunde känna att rättvisa skipats. 88 av dom 202 offren i attentatet var från Australien. Vill ha livstid Men känslorna runt om i världen har varit blandade. En förening för brittiska familjer som förlorat anhöriga uppgav till nyhetsbyrån Reuters att man planerar att överklaga dödsdomen, och vill se straffet omvandlat till livstids fängelse. Detta för att förhindra att Amrozi blir en martyr, något som han själv talat sig varm för i intervjuer. Kan bli nya terrordåd I Indonesien har ledarna för de största muslimska organisationerna sagt att man inte hade något att invända mot Amrozis dödsdom, men varnar samtidigt för att den kan leda till nya våldsdåd.
Amanda Rydman, Bangkok

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".