Bemanningsföretag rear ut personal

Flera bemanningsföretag har börjat rea ut personal. Det är den ekonomiska oron som gör att flera företag i branschen nu ger rabatt för att få företagen att hyra in arbetskraft.

– Vi ser att vi har personal som vi skulle vilja att företagen får känna på. Det finns också en viss avvaktan hos många företag, man ser över sin ekonomi och tittar på sina kostnader, säger Erica Segolsson, rekryteringskonsult på Adecco i Jönköping. 

”Du får tio arbetsdagar utförda men behöver bara betala för åtta dagar.” Ja, så låter när bemanningsföretaget Adecco försöker locka till sig kunder. 

Adecco är långt ifrån ensamt. Flera bemanningsföretag kommer nu med förmånliga erbjudande för att skapa sysselsättning åt sina anställda. 

Frågan är om det vi nu ser är början på ett priskrig.  

– Jag vet inte om det är priskrig. Det är nog en tillfällig sänkning för att få in en del intäkter under den här perioden som ju är ganska tung, säger Henrik Bäckström, förbundsdirektör på branschorganisationen Bemanningsföretagen. 

Bemanningsbranschen har vuxit enormt dom senaste åren och sysselsätter idag runt 60 000 anställda i Sverige. Det här är den värsta kris som drabbat branschen hittills. För att överleva handlar det nu om att få in tillräckligt mycket pengar för att kunna behålla tillräckligt med personal för att övervintra krisen. 

– Ja, absolut, det är en övervintringsstrategi. Men det är också viktigt att göra sig redo när det vänder igen, att man faktiskt har personal då, säger Henrik Bäckström på Bemanningsföretagen. 

Trots alla dystra prognoser på arbetsmarknaden tror Erica Segolsson på bemanningsföretaget Adecco i Jönköping att företag kommer nappa på erbjudandet om att hyra in personal till ett lägre pris. 

– Vår förhoppning är att man kommer att nappa på det. Det är också en annan typ av anställningsform att faktiskt jobba inom en uthyrningsverksamhet, säger Erica Segolsson på bemanningsföretaget Adecco. 

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista