"Ingen vet var det slutar."

Inga extrapengar i år till kommunerna

Mats Odell som är kommun- och finansmarknadsminister bekräftar att regeringen diskuterar extra stöd till kommuner och landsting först nästa år 2010. Sveriges kommuner och landsting varnar för att 15 000 anställda riskerar att mista jobbet om inte regeringen ökar stödet nu.

– Kommunernas skatteintäkter kommer att öka i år. De kommer att ha mer pengar att röra sig med i år än förra året. Även om det är mindre än vad de hade räknat med. Det är oerhört viktigt nu att kommmnuerna hushållar med pengarna och tar ansvar för den kommunala ekonomin, säger finansmarknadsminister Mats Odell.

– Statens finanser försämras nu i rask takt. Den här mycket djupa lågkonjunkturen slår med full kraft mot svensk ekonomi för närvarande. Varje prognos som kommer ser allt mörkare ut för statsfinanserna.

– Vi håller nu på med ett mycket omfattande arbete där vi går igenom alla de behov som finns när det gäller att ta hand om människor som är arbetslösa så att de kan få en rimlig utbildning under den tiden.

– Vad kan vi ge till den kommunala sektorn för att skydda välfärdens kärna som det här faktiskt handlar om. Det arbetet pågår för närvarande för fullt och det finns ännu ingen slutsats. Det finns ingen som vet var det här slutar. Vi kommer att ha det här klart den 15 april. Då kommer vi att ha ett besked, säger finansmarknadsminister Mats Odell.

Den främsta satsningen i vårpropositionen kommer att vara åtgärder för att ta hand om alla som väntas bli arbetslösa på grund av den ekonomiska krisen, enligt Mats Odell. Det är inom det privata näringslivet som flest kommer att drabbas. Många kommer att behöva hjälp till omskolning för att inte fastna i arbetslöshet. Enligt Mats Odell håller regeringen nu på och går igenom vilka behov som finns av till exempel yrkesutbildning.

Kommuner och landsting har ännu ingen stor arbetslöshet säger Mats Odell och därför väntas behovet av extra där först nästa år 2010.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".