”Förfärlig obalans mellan män och kvinnor”

Kommunförbundet överväger att vidta åtgärder för att öka andelen kvinnor bland ledamöterna i de kommunala bolagens styrelser. Detta efter Ekots granskning.
– Det är ju tydligt att det behövs mer krafttag och vad det kan innebära törs inte jag svara på i dag. Kan det bli tal om krav på kvotering? – Det kan det alldeles säkert eftersom det är en fråga som faktiskt inte är ny, den dyker ju upp med jämna mellanrum. Fortsätter den här utvecklingen så är det i alla fall för mig personligen inte främmande med en kvotering. Men förbundet har väl inte tagit någon fast ställning i den frågan, säger Lena Ludvigsson-Olafsen, socialdemokrat och första vice ordförande i Kommunförbundet. Ekots granskning visar att det är långt kvar till jämställdhet i de kommunala bolagens styrelserum. I de över 200 bolag vi kartlagt är mindre än en tredjedel av styrelseledamöterna kvinnor. Krafttag för förändring Men i många kommuner är andelen kvinnliga ledamöter betydligt lägre, en representation på 10-15 procent kvinnor i styrelserna är inte alls ovanlig. Nu överväger alltså Kommunförbundet att ta krafttag mot kommunerna för att få till en ändring. – Jag tycker att det är förfärligt, det är inte överraskande men likafullt är det förfärligt att det fortfarande är en sådan oerhörd obalans mellan kvinnor och män i bolagsstyrelserna. Blir det ingen radikal förändring så måste det bli en reaktion från förbundet för det är oacceptabelt att det är på det här sättet.
Eva Odefalk
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".