Krisplan för rysk ekonomi

Den ryska regeringen presenterade på torsdagen sin stora krisplan för den ryska ekonomin. Premiärminister Vladimir Putin sa att den nya omräknade federala budgeten för 2009 har 50 procent högre utgifter än intäkter.

Det här är inget litet underskott men det håller sig inom våra ramar och jag anser att vi handlar ansvarsfullt i det här läget, sa Vladimir Putin under dagens regeringssammanträde.  

Den ryske premiärministern meddelade att det planerade budgetunderskottet på motsvarande nästan en biljon svenska kronor, ska täckas av landets stabiliseringsfond.  

Ryssland har under flera år lagt inkomster från den tidigare så lönsamma oljeexporten i särskilda fonder och nu ska en stor del av pengarna användas. 

Enligt Vladimir Putin har de sociala programmen hög prioritet för den ryska regeringen. Ekonomiska satsningar på utbildning, hälsovård, pensionssystem och befolkningstillväxt kommer inte att minska trots krisen. På vissa områden, som barnbidrag, socialt stöd och pensionsprogram, planeras höjningar under 2009. 

I krisplanen nämns också stabilitet som en viktig faktor för att den ryska ekonomin ska klara sig igenom de kommande åren, bland annat genom att hålla inflationen i schack och undvika alltför stora valutaomsvängningar.  

När det gäller budgetunderskottet tror den ryska regeringen att det kommer att hålla i sig i flera år, men att det vore farligt för ekonomin att börja trycka nya rubelsedlar för att komma runt problemet. 

I en särskild punkt i planen meddelade premiärminister Putin att det är dags för de finansiella myndigheterna att sluta terrorisera de ryska företagen. 2009 ska bli året när anti-korruptionsarbetet förstärks både inom de juridiska och politiska instanser, för att ge det ryska näringslivet en chans att utvecklas. 

Fredrik Wadström, Moskva.
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista