Frankrike

Inga eftergifter för demonstranter

Uppdaterad 21:50
Löntagare inom både privat och offentlig sektor, arbetslösa och pensionärer protesterade i dag mot president Nicolas Sarkozys sätt att hantera den ekonomiska krisen. Men den franska regeringen tänker inte göra några eftergifter, svarade premiärminister François Fillon.

Frankrikes premiärminister François Fillon sade på torsdagskvällen att det inte är tal om någon ny stimulansplan för att möta protestaktionerna.

Fillon påpekade att det paket med stimulansåtgärder som har presenterats tidigare inte har haft tid att verka ännu och att den franska regeringen inte tänker riskera ytterligare budgetunderskott.

Det innebär att den franska regeringen inte visar något gehör för de krav som demonstranterna ställde tidigare idag.  Det var Frankrikes åtta fackliga organisationer som åter kallade till generalstrejk.

Nicolas Sarkozy säger att han gjort vad som krävs. Han har gjort en del för arbetsgivarna, men inte mycket för löntagarna, sa demonstranterna.

– Det finns ingen balans, sa Eric, som jobbar för fackorganisationen CGT i Strasbourg.

Kraven var desamma som i januari om höjda löner, krafttag mot den stigande arbetslösheten och tryggare anställningar.

Även pensionärer och arbetslösa gick med i demonstrationstågen.

– Vi strejkar för att pensionerna inte höjs, samtidigt som allt blir dyrare, sa pensionären Jacqueline.

Hon sa också att alla åtgärder, som gjorts sedan januari, är för landets rika.

– Jag skulle vilja jobba, men ingen arbetsgivare vill ha mig för att jag just gått ut skolan och inte har någon erfarenhet, sa 20-åriga Michael.

Michael hoppades att president Nicolas Sarkozy och regeringen kommer att lyssna och agera efter dagens generalstrejk, men han trodde inte att de skullen göra särskilt mycket.

Senare på torsdagskvällen visade det sig att han fick rätt. Då sade Frankrikes premiärminister François Fillon att det inte kommer att bli aktuellt med någon ny stimulansplan.

Anja Sahlberg, Strasbourg
anja.sahlberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".