Fritt fram för sprit genom Danmark

Svenskar på väg hem från semestern kan andas ut. Det är inte längre någon risk att bli tagen i den danska tullen om man har en laglig svensk spritranson med sig. Efter många svenska protester har den danska tullen ändrat sina bestämmelser.
Sedan årsskiftet är det tillåtet för svenskar som varit på resa till ett annat EU-land att ta med sig fem liter sprit hem. Men många som flugit till Köpenhamns flygplats Kastrup eller som kört bil hem genom Danmark har inte lagligt kunnat ta hem den nya, större spritransonen till Sverige. Danska ransonen mindre De danska införselsreglerna har nämligen bara tillåtit 1,5 liter och det har lett till att många svenskar fastnat i tullen och fått betala tullavgifter, trots att en del av dem skulle gå rakt ned till Malmötåget och bara vara några minuter på dansk mark. Men nu är problemet löst. Reglerna för utländska resenärer på genomresa har ändrats, säger specialkonsulent Anne Helene Primér vid danska Told & Skat. Begränsningarna gäller inte svenskar – Vi har ändrat våra regler på så sätt att svenskar eller personer på genomresa till ett annat EU-land kan ta med sprit och andra varor enligt deras egna regler, det vill säga de begränsningar vi har i den danska förordningen gäller inte längre svenskar. Det är de många svenska protesterna som fått Danmark att ändra sig. Upprörda svenskar har klagat till danska tullen, uppvaktat danska konsulat utomlands och vänt sig till EU för att slippa bli lagbrytare. Uppmaning från EU När saken väl hamnade på EU-kommissionens bord dröjde det inte länge förrän Danmark fick en uppmaning att ändra sig och låta svenskarna ta hem den lagliga spritransonen. Faktiskt är det nu så att Danmark med de nya reglerna som gällt i lite mer än en månad är mer generöst än vad Sverige är. In i Danmark får svenskarna ta tio liter sprit med sig men av dem får bara fem liter föras över den svenska gränsen. Så medan den danska tullen nu slipper skäll har den svenska fått något att tänka på.
Hans Zillén, Ekot i Köpenhamn
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".