Var tredje kommun säger upp anställda

Kommunerna får allt sämre ekonomi när skatteintäkterna sjunker till följd av lågkonjunkturen. Var tredje kommun kommer redan i år att säga upp anställda för att minska sina kostnader. Det visar en enkät bland Sveriges kommuner som Ekot har gjort.

– När pengarna tar slut har ju inte kommunerna några andra möjligheter än att göra som alla andra, det vill säga varsla, säga upp folk och stänga verksamheter, säger Ingemar Sandström, centerpartistiskt kommunalråd i Nordmaling, en av de kommuner som ska säga upp folk. 

Ekot har frågat hur det står till med kommunekonomin runt om i landet och 257 kommuner, alltså nästan nio av tio kommuner har svarat. 

Nästan samtliga kommuner upplever nu att de budgetar för 2009 som lades förra hösten är överspelade. De skatteintäkter man räknade med då finns helt enkelt inte i dag. Enligt vad som framgår av de uppskattningar som kommunerna gör just nu, saknas det sammanlagt drygt fem och en halv miljarder kronor i de kommunala kassorna. 

Nu är det bara för kommunerna att se vad som kan göras. Enligt Ekots enkät måste en tredjedel av kommunerna redan i år säga upp personal för att minska sina kostnader.

I dagsläget handlar det om cirka 2 500 anställda som kan få lämna sina jobb.

Många kommuner sitter fortfarande och räknar. Det kan bli fler som får gå från kommunala förvaltningar, från äldreomsorgen eller från barnomsorgen eller skolan. 

Dessutom tror fyra av tio kommuner att de måste höja avgifter av olika slag. 

Om det inte räcker med att spara eller höja avgifter, är sista utvägen att höja skatten. Det är ett beslut som många kommuner än så länge avvaktar med. 

– Nu är det så att vi ligger redan idag, för Vindelns del, väldigt högt. Vi ligger ju bland de högsta i länet. Vi höjde ju med 50 öre när vi byggde ett nytt äldreboende. Skulle vi höja skatten så skulle vi toppa Sverigeligan, så det känns inte som någon jättekul utväg, säger Ewa-May Karlsson, centerpartistiskt kommunalråd i Vindeln. 

– Men det är klart. Skulle vi inte få någon kompensation från staten i den vårproposition som kommer här i april, då kommer den här frågan att behöva lyftas, det tror jag, säger Ewa-May Karlsson, kommunalråd i Vindeln. 

Stefan Winiger i samarbete med SR Västerbotten
stefan.winiger@sr.se 

Research Victoria Gaunitz
victoria.gaunitz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista