Livsmedelsverket backar om fett i kakor

Uppdaterad 22:30
Kakor och kex är inte så feta som vi fått höra. En uppmärksammad larmrapport som Livsmedelsverket presenterade förra året har visat sig innehålla fel. Därför dras rapporten nu tillbaka.

En mätning av flera populära kakor och kex våren 2008 visade att de innehöll betydligt mer fett än vad som stod på förpackningen.

Men nu konstaterar alltså livsmedelsverket att mätningen, som genomfördes av Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, innehåller flera fel. 

Det beror på att deras metod inte var kvalitetssäkrad för att analysera just kakor och kex. 

– Vi drar tillbaka rapporten eftersom det visade sig att SVA inte var ackrediterad för just den här provtypen, alltså den här typen av livsmedel som de hade analyserat ås oss, säger Ulla Edberg som är chef för verkets kemiska enhet.  

Vilket ansvar har ni som uppdragsgivare för att det blev fel den här gången?

– Ja, vi har ju stort ansvar  för att vi inte ordentligt kontrollerade att de var ackrediterade för just den här provtypen, säger Ulla Edberg på Livsmedelsverket. 

Rapporten, som kom i april förra året, visade att nästan alla kakor och kex som undersökts innehöll betydligt mer fett än vad som står på förpackningen. 

Resultatet fick stor uppmärksamhet i media och efter några tillverkare hävdat att resultatet inte kunde stämma, jämförde Livsmedelsverket rapporten med tre andra studier.  

Då visade det sig alltså att tillverkarna hade rätt. Rapporten innehöll så mycket fel att den nu dras tillbaka. 

Göteborgskex vd Jaakko Autere säger till Ekot att deras produkt utmålades för att vara något den inte är och att det aldrig är positivt, men han tycker att det är bra och förtroendeingivande att verket nu drar tillbaka rapporten.

Det här är inte första gången en rapport från Livsmedelsverket ifrågasätts. År 2002 larmade verket om att det cancerframkallande ämnet akrylamid kan finnas i till exempel chips, men sedan dess har fler olika studier hävdat att det inte stämmer.  

Vad ska man egentligen tro om era rapporter i framtiden? 

– Ja, vi får väl hoppas att vi kan lita på de laboratorium som vi lämnar uppgifter till, att de gör korrekta analyser, säger  Ulla Edberg på Livsmedelsverket. 

Cecilia Khavar
cecilia.khavar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista