Pensionärer vill börja jobba igen

Mitt i den ekonomiska krisen med stigande arbetslöshet vill flera som lämnat arbetslivet bakom sig börja jobba igen. Men enligt ett företag i Norrköping, som hyr ut pensionärer som arbetskraft, tar de äldre inte jobb från unga.

I Norrköping har ett av de företag som hyr ut arbetskraft märkt av att allt fler pensionärer hör av sig och vill ut i arbete. En av dem är elektrikern Åke Erlandsson som gick i pension för sex år sedan. 

– Jag mår väldigt bra. På det här viset håller jag min kropp i trim och kommer ut och får träffa folk, litet socialt också på det viset. För min del tycker jag det är bra. 

Hur gammal är du? 

– Jag fyller 72 år nu i maj så jag börjar komma upp litet i ålder. Jag känner mig inte så, jag känner mig som 17 i alla fall. 

Åke Erlandsson berättar om sin fullbokade dag över en kopp kaffe. Han jobbar just nu mellan 15 och 20 timmar i veckan som bland annat elektriker, uthyrd via ett nytt företag i Norrköping som har inriktat sig på pensionärer som vill tillbaka ut på arbetsmarknaden igen. 

Åke är bara en av omkring 100 pensionärer som finns i företagets register. 

– Allt från före detta verkställande direktörer, ekonomichefer, personalchefer, försäljare av olika slag, löneadministratörer, vaktmästare. Ja, jag har egentligen allt, säger företagets vd Lars Bergkvist. 

Hur stor är egentligen efterfrågan då bland företagen här i Östergötlands län? 

– Det är ju litet trögt måste jag säga. 

Men lågkonjunkturen bekymrar inte Lars Bergkvist, tvärtom ser han ett ökat behov av kvalificerad arbetskraft framöver när 40-talisterna går i pension. Han tycker inte att pensionärerna tar jobb från ungdomarna som idag har det tufft på arbetsmarknaden. 

– Vi tar inte jobben ifrån ungdomarna eftersom ungdomarna inte har den erfarenhet och de kvalifikationer som arbetsgivarna kräver i de fall där vi hyr ut. Det är inte samma marknad som vi slåss på, vd Lars Bergkvist. 

Inte heller Åke Erlandsson vill hindra ungdomar att komma ut på arbetsmarknaden. 

– Jag tar inte jobb från de yngre på något sätt i världen, känner jag. Skulle jag göra det då skulle jag lägga av direkt, säger Åke Erlandsson. 

Lisen Elowson Tosting, SR Östergötland
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista