Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Brist på jämställdhet upprör

Det har kommit flera reaktioner på bristen på jämställdhet i de kommunala bolagens styrelser, som Ekot uppmärksammat. En av dem som reagerat på att det är få kvinnor i de kommunala bolagsstyrelserna i är folkpartisten Anna Månsson i Uppsala. Hon planerar att i en motion uppmana sina politikerkolleger att tillsätta fler styrelseposter med kvinnor.
– Jag tycker det är ganska typiskt. Vi tror att vi lever i ett fantastiskt jämställt land och visst kan representationen i riksdagen och även i kommunfullmäktige se representativ ut för befolkningen, men där makten och pengarna sitter där är det ju alltid fler män än kvinnor. Som Ekot berättat i dag är det långt kvar till jämställdhet i de kommunala bolagens styrelser. I drygt 200 bolag som vi kartlagt är nästan 1 000 av 1 400 ledamöter män. Det innebär att knappt var tredje ledamot är kvinna men i många kommuner är andelen betydligt lägre, och en representation på 10-15 procent kvinnor är inte alls ovanlig. Vice statsminister Margareta Winberg, som tidigare krävt mer jämställda styrelser i de privata börsbolagen, låter via sin pressekreterare hälsa att det borde vara en självklarhet med jämn representation i de kommunala bolagen och att regeringen ställer samma krav på kommunala bolag som på privata. På Kommunförbundet överväger man nu att vidta åtgärder mot kommunerna för att få till en ändring. – Det är ju tydligt att det behövs mer krafttag och vad det kan innebära törs inte jag svara på i dag, säger Lena Ludvigsson-Olafsen, socialdemokrat och första vice ordförande i Kommunförbundet. Kan det bli tal om krav på kvotering? – Fortsätter den här utvecklingen så är det i alla fall för mig personligen inte främmande med en kvotering. Men förbundet har väl inte tagit någon fast ställning i den frågan.
Eva Odefalk
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".