Obama hos Jay Leno.

Barack Obama erbjuder Iran en ny början

USA:s president Barack Obama följer nu upp sitt vallöfte att försöka förbättra relationerna till Iran. Detta genom att i ett inspelat tv-tal tala direkt till det iranska folket. Obama sa bland annat att USA nu vill upprätta konstruktiva band med Iran igen.

– Jag vill tala direkt till det iranska folket och dess ledare, sa president Barack Obama i sitt drygt 3,5 minuter långa tal som bland annat publicerades på Vita Husets hemsida men som också distribuerades till iransk tv och andra medier i regionen.

Obamas initiativ sammanfaller med det iranska nyåret som inleds idag.

Obama sa vidare i talet att hans regering nu genom diplomati vill skapa konstruktiva band mellan USA, Iran och det internationella samfundet och att USA:s utsträcka hand kommer utan hot och med en förhoppning om ömsesidig respekt. Men Obama ställde också krav på Iran.

– Ni kommer inte att återfå er plats bland världens länder genom terror och vapen, utan bara genom fredliga gärningar, sa den amerikanske presidenten.

USA med flera länder anklagar ju Iran för att utveckla kärnvapen och kräver att Iran avslutar arbetet med att anrika uran, något som Iran dock hävdar bara har ett civilt och fredligt syfte. Den här konflikten nämndes dock inte specifikt av Obama i talet.

De två länderna har inte haft diplomatiska förbindelser med varandra sedan 1980, och relationerna försämrades ytterligare under regeringen Bush. Obama lovade dock under sin valkampanj i höstas att försöka förbättra relationerna igen, bland annat genom just ökad diplomati och det inspelade tv-talet, som kom som en överraskning här i USA, är alltså ett steg på vägen.


Talet till det iranska folket
offentliggjordes på Vita Husets hemsida närmast exakt i samma stund som Obamas framträdande i det populära tv-programmet the Tonight Show med programledaren Jay Leno började.

Obama är ju inrikespolitiskt fullt upptagen med den ekonomiska krisen och kontroverserna kring bonusarna i det statligt kontrollerade bolaget AIG, och hade fått kritik från politiska motståndare för att han mitt i turbulensen tog sig tid att vara med i underhållningsprogrammet.

En iransk rådgivare i den närmaste kretsen kring den iranske presidenten Ahmadinejad välkomnar den amerikanska presidentens utsträckta hand. Men han uppmanade också Obama att följa upp med konkreta åtgärder för att förbättra relationerna mellan de två länderna.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".