Språktest kuggar blivande poliser

40 procent med invandrarbakgrund som söker till polishögskolan går inte vidare i antagningen på grund av att de inte klarar språktestet och 30 procent med svenskspråkig bakgrund kuggas. Därför överväger nu Rikspolisstyrelsen att göra om hela testet.
– Som invandrare är det svårt att hinna med språket som man inte har med sig som barn. Jag kom till Sverige när jag var tolv år och då har jag missat en stor del av språket. – Samtidigt kände jag att vissa delar av testet var irrelevant för polisutbildningen, säger Esteban Mayobré från Malmö, en av de som sökt polisutbildningen och misslyckats två gånger. Kan du ge ett exempel? – Gammalmodigt språk som man aldrig haft kontakt med. Esteban hamnade den här andra gången han sökte sju eller åtta poäng under den godkända nivån. Rätt bittert tycker han, men han är inte ensam eftersom det är långtifrån alla som klarar det språktest som är obligatoriskt för att komma in på polisutbildningen i Sverige. Rikspolisstyrelsen överväger nu att låta göra om testet eftersom det inkommit klagomål från flera polismyndigheter runtom i landet. Kritiken handlar mycket om att testet är gammelmodigt och har inte hängt med i det moderna svenska språkbruket. I Skåne där var fyra av tio sökande som misslyckades med just språktestet. Där har polisen till och med diskuterat att gå in och betala för enskild svenskutbildning under ett halvår eller ett år. 31-årigan Esteban Mayobré, ursprungligen från Urugay, har sin syn klar. Han tycker inte att polishögskolan ska ställa högre krav än andra högskolor och universitet. – Jag tycker man ska ställa samma krav som alla de andra utbildningarna. Är man högskolebehörig och dessutom har en högskoleutbildning bakom sig så borde man vara behörig och kunna språk så bra att man klarar polisyrket också. – Jag tycker inte att det ska vara svårare att klara av ett polisyrke än ett pedagogiskt yrke som jag har till exempel med barn och ungdomar. Det känns som om det är överflödigt.
Anna Torgnysdotter
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".