Minskad efterfrågan på lås och larm

Minskad efterfråga på ståldörrar och larmövervakning i USA slår hårt mot den svenska säkerhetsbranschen. Både Assa Abloy och Securitas redovisade på torsdagen sämre delårsresultat än vad analytiker hade väntat sig.
– Dels så går det lite tyngre nu. Det är lågkonjunktur och den har nått oss nu den senaste tiden. Därför är vi lite försiktigare i våra framtidsutsikter för resten av det här året. När vi jämför med första halvåret förra året så hade vi väldigt mycket extraförsäljning som en följd av 11 september händelserna i USA. All den extraförsäljningen är ju borta så det gör att det ser lite sämre ut i år än vad det egentligen är, säger Securitas vd Thomas Berglund. Amerikanska marknaden viktig Lågkonjunkturen har nu även alltså nått den svenska säkerhetsbranschen. Det är nedgången på den viktiga amerikanska marknaden som slår mot låsjätten Assa Abloys och säkerhetskoncernen Securitas delårsresultat. För Assa Abloy blev vinsten före skatt för årets andra kvartal 407 miljoner kronor, en försämring jämfört med samma period i fjol Höjd tull på stål Nedgången förklarar bolagets vd Bo Dankis med minskad försäljning av ståldörrar i USA på grund av höjda ståltullar. Ännu sämre gick det för Securitas där vinsten före skatt för årets andra kvartal blev 393 miljoner kronor vilket är ett vinst ras med 30 procent jämfört med i fjol. Tror inte behovet har minskat För Securitas beror försämringen till stor del på att 11 september-effekten har avklingat. Men Securitas vd tror ändå inte att vårt behov för köpt säkerhet har minskat. – Vi kanske inte är mindre benägna men ekonomin har mindre pengar att betala med. Det ena är att man har ett behov av någonting och det andra är att man måste ha råd att betala för det också. Just nu försöker alla spara, säger Thomas Berglund.
Caroline Kiepels
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".