Amnesty kritiserar brittisk terrorlag

I Storbritannien har mer än 300 personer gripits med hjälp av terroristlagarna efter terrorattentaten i USA den 11 september 2001. En av dem är den svenske medborgare som satt häktad fem veckor tidigare i sommar, men släpptes i brist på bevis.
Människorättsorganisationen Amnesty International är en av flera organisationer som är mycket kritisk till Storbritanniens agerande i frågan om terroristgripanden. Uppmanas iakttaga mänskliga rättigheter Amnesty International har uppmanat den brittiska regeringen att se till att de åtgärder som vidtas mot det så kallade terroristhotet, är förenliga med de mänskliga rättigheterna. Det säger Livio Zilli på Amnesty i London. En grips varannan dag Sedan den 11 september 2001 har över 300 människor, i genomsnitt en varannan dag, gripits med hjälp av terroristlagstiftningen Terror Act 2000. En av dem var den svensk som satt häktad fem veckor i somras, men som sedan släpptes i brist på bevis. Lagen leder till trakasserier Och på flera punkter skiljer sig den här lagstiftningen från andra, vanliga lagar. Den gripne kan sitta upp till en vecka innan någon anklagelse måste presenteras för honom eller henne. Personen har inte rätt till advokat de första två dygnen och polisen har fått stora möjligheter att stoppa folk på offentlig plats för att göra visiteringar. Det här har lett till långtgående trakasserier av människor, menar bland andra Amnesty. Bryter mot Europakonventionen Dessutom införde Storbritannien, efter den 11 september, en ny och strängare terroristlagstiftning. En lagstiftning som gör det möjligt att frihetsberöva en person på obestämd tid utan rättegång. Något som bryter mot Europakonventionen för mänskliga rättigheter. Just nu sitter 13 utländska medborgare fängslade med hjälp av den lagen. Regeringen hänvisar till fara Undantag kan göras från Europakonventionen om ett land befinner sig i krig eller i allvarlig fara. Något som regeringen här hänvisar till. Överhuset ska granska Men kritiken mot lagstiftningen och regeringen tilltar, bland annat från många jurister. Den kritiken har lett till att Överhuset nu ska se över om lagstiftningen bryter mot Europakonventionen. Livio Zilli på Amnesty i London säger att när så många har gripits med hjälp av terroristlagarna utan att få någon anklagelse riktad mot sig så kan fundera över hur lagarna egentligen används.
Sara Stenholm, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".