Kommuner betalar vägbyggen

Allt fler kommuner väljer att låna ut pengar till Vägverket för att snabba på efterlängtade vägbyggen. Över 30 vägprojekt är just nu helt eller delvis betalda med lånade pengar, vägar som annars skulle skjutits på framtiden. Intresset ökar kraftigt enligt Vägverket.
En av de nya vägar som just nu byggs på det sättet är riksväg 48 söder om Skövde. Arbetet pågår för fullt med den nya förbifarten här vid Skultorp söder om Skövde. Ett bygge som ska ersätta den gamla olycksdrabbade vägen rakt genom samhället, och som kommunen i många år kämpat för. Lånade ut pengar Men det var först när kommunen lovade låna ut 130 miljoner kronor, räntefritt, till bygget som något hände, berättar moderata kommunalrådet Tord Gustavsson. - Vi såg det som en chans att komma i gång med det här bygget. Det är ett gammalt projekt som har legat i över 20 år. Så vi såg vår chans att få i gång bygget. Kommunen står för säkerheten Skövde kommun har lånat upp pengarna i bank och står därmed för säkerheten, räntan betalar Västra Götalandsregionen. Kommunalrådet Tord Gustavsson gläds över att bygget nu blir av. Men ogillar egentligen sättet som det gått till på. – Jag är helt emot detta att kommunerna ska gå in och ta över en statlig angelägenhet. men när nu läget var som det var, tog vi Skultorpsbornas säkerhet i första hand. Så det var för att det skulle bli av? – Ja, vi befarade att Vägverket kanske skulle göra omprioriteringar och att inte förbifarten vid Skultorp skulle komma till stånd. Enligt Vägverket har intresset ökat kraftigt de senaste året för det som kallas för förskottering. Drygt 30 kommuner, regioner och till och med ett företag, har tillsammans förskotterat över 1,6 miljarder kronor för att slippa vänta säger Lena Eriksson som är ekonomidirektör på Vägverket. – Vad som framför allt har hänt är att man nu valt, från kommunernas sida, att förskottera större summor. Alltså större vägavsnitt. Tycker du att det är ett bra system att den som betalar kan få ett projekt snabbare? – Jag tror ändå att det är ett ganska bra system. Man kan ju tycka att de här som förskotterar väljer att gå före i kön och så är ju systemet gjort. Samtidigt innebär det att vägar, som vi tycker är viktiga och angelägna, ändå kommer till stånd. Känns det inte lite som utpressning. Låna oss pengar så får ni vägen? – Nej, det tycker jag inte. Det är ju ett fritt val från kommunernas sida. valet finns alltid att vänta tills det är den egna turen i ordningen. – Jag tycker att det här är ett val, en möjlighet som finns att gå in tidigare. I tider när vi har begränsade resurser från Vägverkets sida att lägga ner på de här investeringarna, säger Lena Eriksson som är ekonomidirektör på Vägverket.
Daniel Rundqvist, Ekot i Jönköping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".