Det fanns ingen åtgärdsplan för Lyabäcken

Banverket och Skanska-Vinci hade ingen åtgärdsplan för vad de skulle göra om tunnelbygget genom Hallandsåsen skulle ge utsläpp i Lyabäcken. Det framgår av det svar som Banverket givit regeringens Hallandsåskommitté rörande omständigheterna kring utsläppet.
Efter att ha vidtagit åtgärder för att förhindra att cement och lera skulle läcka ut, bedömde Banverket och Skanska-Vinci att risken för utsläpp var så liten att någon åtgärdsplan inte behövdes. Men ett läckage inträffade och den 22:a juli i år rapporterades att cement och lera läckt ut i bäcken och orsakat fiskdöd. Kommittén hade krävt att få se protokoll och minnesanteckningar från möten mellan Banverket och Skanska Vinci. Banverket skiver i sitt svar till kommittén att de på grund av att utsläppet utreds av polis inte kan överlämna allt det material som avkrävs dem.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".