USA vill utveckla mindre kärnvapen

Kärnvapen som är mindre än de gamla domedagsraketerna och dessutom mindre farliga. Så vill USA utveckla nya kärnvapen. Men det finns farhågor om att just små kärnvapen leder till att kärnvapenmakter får lättare att trycka på knappen.
På torsdagen träffades 150 amerikanska kärnvapenexperter på en flygbas i delstaten i Nebraska för att under två dagar gå igenom den amerikanska kärnvapenarsenalen. Gamla kärnvapen behövs inte Många av kärnvapnen som konstruerades under det kalla kriget behövs nämligen inte längre i dag. Det var domedagsvapen som skulle förstöra världen om de släpptes loss och vars enda syfte var att upprätthålla terrorbalansen med Sovjetunionen. Det som diskuteras i dag är mindre kärnvapen, ett slags minikärnvapen. Den amerikanska militären har kommit fram till att det behövs kärnvapnens sprängkraft för att komma åt underjordiska bunkrar som ligger riktigt djupt i marken så som Saddam Husseins anläggning i Bagdad gjorde. Ska förstöra mer Dessutom att om man står inför förråd med kemiska och biologiska vapen behövs samma sprängkraft för att både förstöra vapnen men också för att oskadliggöra gifterna så att de inte släpps ut på samma gång. Samtidigt ska de här minikärnvapnen ha så begränsad sprängkraft att de inte vållar någon större förstörelse annat än på platsen där de används och att de inte heller leder till någon större radioaktiv nedsmutsning. Inventera nuvarande vapen Mötet i Nebraska ska i första hand gå igenom de vapen man har och sen diskutera formerna för hur utvecklingen av nya kärnvapen ska dras i gång. Men uppenbart är att den nuvarande amerikanska regeringen är den första sedan kalla krigets slut som driver utvecklingen av vapen vidare på allvar. Förbereder nya provsprängningar Redan förrförra året sa regeringen upp ABM-avtalet som begränsar möjligheterna att ställa upp nya missiler för att kunna bygga upp ett rymdbaserat missilförsvar. Sedan dess har USA också gjort förberedelser att återuppta provsprängningar. Det rustningsmotståndare nu befarar är att det med kärnvapen som anses mindre farliga också blir mer sannolikt att man faktiskt använder dem.
Stefan Winiger, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".