Kunderna sviker.

Sony Ericsson säljer sämre än väntat

Uppdaterad 15:50
Mobiltelefontillverkaren Sony Ericsson går mot en miljardförlust under årets första kvartal. Lågkonjunkturen med svikande kunder och minskade lager hos återförsäljarna är huvudförklaringen.

Lågkonjunkturen slår nu också mot mobiltelefonbranschen och strax efter klockan 9 i morse meddelade SonyEricsson att året har börjar dystert och att det ser lika mörkt ut för hela 2009.

Mobiltelefontillverkaren Sony Ericsson ägs ju till hälften av svenska Ericsson och japanska Sony, och det som brukar kallas för vinstvarning fick också Ericssons B-aktie på fall.

Vinstvarningen riktades till marknaden som har legat för högt i sina beräkningar av utvecklingen i Sony Ericsson. Den svensk-japanska mobiltelefontillverkaren har haft några starka år och har till och med klättrat på topplistan räknat i marknadsandelar.

I slutet av 2008 låg Sony Ericsson delad trea tillsammans med LG Electronics, efter Nokia och Samsung.

Sony Ericsson varnar även för att marginalerna på varje såld mobiltelefon faller. Det betyder att lönsamheten sjunker.

Sony Ericssons styrka ligger i det övre segmentet i mobilmodellbranschen, lite dyrare och mer avancerade modeller helt enkelt, men med global lågkonjunktur väljer köparna billigare modeller eller inga modeller alls.

Det betyder att vinsten före skatt inte blir vinst utan förlust på mellan 340 och 390 miljoner euro, motsvarande uppåt 4,3 miljarder kronor, och det är mycket lägre än prognoserna.

Den vikande efterfrågan märks också i försäljningssiffrorna. Sony Ericsson räknar med att sälja 14 miljoner telefoner under årets första kvartal. Normalt b rukar bolaget sälja ungefär 25 miljoner mobiltelefoner varje kvartal.

Och för hela 2009 uppger Sony Ericsson att man tror att den globala marknaden för mobiltelefoner i allmänhet kommer att minska med åtminstone 10 procent.

Sony Ericssons bidrag till Ericssons vinst var betydande under några kvartal förra året. Nu när vinsten beräknas falla, faller också Ericssons aktiekurs.

För Sonys del har 2008 varit en enda lång pärs. För det brutna räkenskapsåret 2008, som slutar efter det första kvartalet 2009, beräknas Sony göra en brakförlust på över 20 miljarder kronor.

Den krympande mobilmarknaden bekräftas också av beskedet tidigare i veckan från både världsledande Nokia och amerikanska Motorola.

Nokia har varslat 1700 anställda och Motorola som mer än halverades i storlek förra året kapar antalet anställda med mer än 6 procent eller över 4 000, för att minska kostnaderna.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".