Tandläkare vill ha kvar skattefri tandvård

Branschorganisationen Privattandläkarna upprörs av regeringens förslag att ta bort möjligheten till tandvård som skattefri förmån. Enligt Privattandläkarna är intresset stort för förmånen, som troligtvis tas bort vid nyår.
Bengt Franzon är tandläkare och ordförande i Privattandläkarna. - Jag förstår inte varför Finansdepartementet missunnar arbetande människor att få billigare tandvård. Varför ska just tandvård gynnas på det här sättet? - Det är ju viktigt som en del av hälsan i det stora hela. Det finns ju liknande när det gäller datorer till exempel. Jag tycker att människor hälsa är väl så viktig som maskiner. Arbetsgivaren betalar Den som går till tandläkaren, skickar räkningen till arbetsgivaren och sedan betalar genom avdrag på lönen, slipper betala skatt för förmånen och får på så vis billigare tandvård. Anställdas rätt att göra på det viset har slagits fast i Regeringsrätten och flera tandläkare, bland annat landstingsdrivna Folktandvården i Stockholm, har börjat marknadsföra möjligheten. Vill kunna erbjuda sin anställda Ingen vet exakt hur många som får tandvård som förmån. Men enligt Privattandläkarna vill många företag och kommuner erbjuda sina anställda billigare tandläkarbesök. Astrazeneca är ett exempel på företag som tecknat avtal för sina anställda. Troligen försvinner alltså förmånstandvården vid nyår. Det har aldrig varit regeringens mening att införa tandvård som skattefri förmån och nu vill man ändra på lagen. En orsak är att statens skatteintäkter minskar när förmånen är skattefri, men framför allt är det en principfråga, säger finansminister Bosse Ringholm. - Det skulle naturligtvis vara en orättvisa att låta vissa arbetsgivare kunna subventionera vissa anställdas tandvård. Kan inte alla arbetsgivare välja att ge den här förmånen till sina anställda? - Det kan de säkerligen göra. Men det skulle bli väldigt olika på arbetsmarknaden. Vi har ju valt den andra vägen. Nämligen att lön och vanliga avtal får sköta det här på vanligt sätt. Den enskilde får sedan själv välja hur man disponerar sina pengar. Inte några dolda subventioner på det här sättet. Det finns ju en rad förmåner som man kan få som anställd, skattefritt, hemdatorer till exempel. är det inte rimligt att tänka sig att tandvård skulle vara en bra förmån för många anställda? - Vi har snarare velat begränsa den här typen av avdragsmöjligheter. Det finns ingen anledning att bygga på den floran, säger finansminister Bosse Ringholm.
Eva Odefalk
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".