Livstecken från Joachim Posener

Joachim Posener, som är misstänkt för att ha plundrat börsbolaget Trustor för sex år sedan och som lyckats hålla sig gömd sedan dess, ger nu ifrån sig nya livstecken. Han vill få domaren utbytt i det skadeståndsmål som pågår mot honom.
Man har skäl att anta att en dom mot Posener inte skulle vara rättvis, hävdar Joachim Poseners ombud, advokat Stefan Häge. – Vi anser att vi har det och vi har redogjort för en rad omständigheter. Jag tror vi har fyra olika märkliga omständigheter som vi anser är rubbat att ändra rättens förtroende. Har inte fått komma till tals Stefan Häge har alltså på Joachim Poseners uppdrag anfört jäv mot den domare som handlägger tvistemålet i Södra Roslags tingsrätt. Enligt Stefan Häge så är rättens syn på Joachim Posener färgad av mediernas rapportering i Trustor-affären. Joachim Posener har inte fått komma till tals och ge sin syn på saken, menar han. Och om det behövs för att vinna skadeståndsmålet så kan Joachim Posener komma att dyka upp som vittne vid en domstolsförhandling, säger Stefan Häge. – Givetvis är det alltid en fördel om den som är part i ett mål är närvarande personligen. Det är mycket möjligt att han kommer att vara. Det får tiden utvisa. Vi får väl se när handläggningen fortskrider i tvistemålet om han kommer att åberopas. Vinna tid Men advokat Stefan Lindskog, som sköter avvecklingen av Trustor och som har stämt Joachim Posener på 128 miljoner kronor i skadestånd, tror bara att jävsinvändningen och de nya turerna handlar om att försöka vinna tid. – Jag kan inte se något annat skäl än att man vill förhala processen. Vad kan man vinna på det? – Vi har funnit ett belopp på fem miljoner i Schweiz. För att få hem det till Sverige måste vi ha en dom i Sverige. Det är den domen som Posener vill förhindra eller förskjuta. Ytterst för att förmå oss till en uppgörelse någonstans längs vägen kan man gissa. Måste få tag på honom Så länge som polisen inte lyckas få fast Joachim Posener så går det heller inte att döma honom för något brott. Men eftersom beviskraven är annorlunda i en civilrättslig process så har Stefan Lindskog försökt med det i stället. För att få en dom som gör det möjligt att få fram en del av Trustors försvunna pengar. Och Stefan Lindskog tycker att de advokater som är ombud för Joachim Posener borde fråga sig varifrån pengarna till deras arvode kommer ifrån. – Det är ju svårt att se annat än att de ytterst skulle emanera från Trustor eller hans tidigare kriminella verksamhet, den så kallade Thuleaffären. – Man befattar sig aldrig med pengar som man tror kan komma från kriminell verksamhet, säger advokat Stefan Lindskog, som företräder det plundrade bolaget Trustor.
Robert Sennerdal
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".