Kriminella krafter bakom bråk i Rosengård

Det var oroligt i natt igen i stadsdelen Rosengård i Malmö med flera anlagda bränder och stenkastning mot brandmän och polis. Oroligheterna har pågått hela veckan och enligt polis och politiker beror det på att polisen den senaste tiden gripit flera ungdomar i området misstänkta för olika brott. Nu planeras olika insatser för att skapa lugn i området

– Det är deras kompisar som är ute och vill hämnas på polisen, på grund av att polisen har samlat bevis och arresterat ett antal kriminella. Det är de som försöker ta över området och försöker skapa kaos, säger Andreas Konstantinides, socialdemokratisk ordförande i Rosengårds stadsdelsfullmäktige.

Det var en hätsk stämning som rådde i Rosengård i natt. 

– När vi och räddningstjänsten kom dit möttes vi av kraftig stenkastning från ett hundratal ungdomar. Stämningen var ganska hätsk. Man kastade sten och ropade okvädningsord mot polis och räddningstjänst, berättar Lennart Hornemark, länsvakthavande befäl vid polisen i Skåne. 

Fritidsgårdarna i Rosengård kommer nu att hålla öppet längre på kvällarna och det kommer att ordnas olika idrottsevenemang för de ungdomar i 12- 13-årsåldern som dras till de äldre ungdomarna kvällstid, säger Andreas Konstantinides. 

– Åtminstone kommer det att hjälpa de ungdomar som inte har någonstans att vara, på grund av trångboddhet som är enorm i området. Ofta är det är vuxna som skickar ut barnen, säger Andreas Konstantinides. 

Flera hundra boende i området håller nu på att arrangera en demonstration nästa lördag mot våld, stenkastning, bränder och kriminalitet.

Senast det var en stor demonstration mot våldet i Rosengård var för fem år sedan då en 29-åring knivhöggs till döds vid en badanläggning i området. Idag skall också gatukontoret städa delar av Rosengård och det kommer att bli sophämtning två gånger om dagen. 

– Det kommer inte att finnas någonting som ska gå att bränna, säger  Andreas Konstantinides, socialdemokratisk ordförande i Rosengårds stadsdelsfullmäktige. 

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".