Riksdagsledamöter vill frysa sina löner

Uppdaterad 16:02
Svenska riksdagsledamöter vill frysa sina löner. Att höja sin lön mitt i krisen skulle inte vara snyggt, anser ledamöter både från oppositionen, som från regeringspartierna.

– Det har varit ett ganska hög tonläge från politiska partier, inte minst från oss, där vi har kritiserat bonus för bankdirektörer och näringslivsföreträdare. Då tycker jag det är på sin plats att vi också tar konsekvenserna av det själva och ställer upp på det vi har krävt av andra. Då kan vi vara ännu tuffare mot de som inte förstått, som SJ-chefen senast idag, säger Sven-Erik Österberg, som är socialdemokratisk gruppledare i riksdagen.

Lönerna för riksdagsledamöterna bestäms av en oberoende arvodesnämnd, för att inte politikerna själva ska sätta sina löner. Riksdagens löner ligger i dag klart lägre än till exempel lönerna i EU-parlament.

Även Moderata riksdagsledamöter har tagit initiativ till en frysning av lönerna.

Mikael Cederbratt vill att lönerna ska frysas så länge BNP minskar i Sverige.

– Jag tror att vi kan få förståelse på ett bättre sätt när vi säger att vi har en ekonomisk situation som innebär att vi måste göra si eller så. Det är rimligt att vi också ställer oss i ledet och inte ramlar på som om ingenting hade hänt, säger Mikael Cederbratt.

Riksdagens arvodesnämnd är dock en oberoende nämnd. Ordföranden Johan Hirschfeldt säger att han inte kan säga något om ledamöternas krav, men nämnden tar eget beslut i höst.

– Fakta och förhållanden som vi tar del av gör vi fria bedömningar av. Vi läser tidningar och vi tar del av uppfattningar i de här frågorna, säger arvodesnämndens ordförande Johan Hirschfeldt.

Jesper Lindau
jesper.lindau@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista