Kommuner vill spara för dåliga tider

Var tredje kommun kommer redan från i år att säga upp anställda, enligt den enkät som Ekot har gjort. Kommunerna får inte använda överskott från ett budgetår till att täcka underskott under ett annat år, och därmed slippa säga upp personal, men frågan är politiskt omstridd.

Olle Ytterberg, socialdemokratiskt kommunalråd i Arboga förklarar vad som är problemet.

– Det paradoxala är att många kommuner har haft många år av goda ekonomiska överskott och har alltså förstärkt sitt kapital, men lagstiftningen kring kommunal ekonomi tillåter inte att vi tar ut de sparade pengarna nu för att nyttja dem i svårare tider.

Det är budgetreglerna för kommunernas verksamhet med det så kallade balanskravet som det handlar om. Kommunerna måste varje år ha en budget i balans och måste alltså se till att göra av med de pengar man får in, med bara mindre möjligheter till undantag.

Ekots enkät visar att var tredje kommun redan nu måste säga upp personal. Det har fått Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson att kräva att kommunernas budgetregler rivs upp så att kommerna inte måste börja säga upp som första åtgärd när skatteintäkterna går ner:

– Det är väl nu pom någonsin man ska kunna använda de här överskotten. Den här regeringen har pratat om att det är exceptionella tider och då måste man också vidta exceptionella åtgärder och då borde man öppna upp för en ändring av den här lagstiftningen väldigt snabbt.

Men Vänsterpartiet har inte stöd av Socialdemokraterna i den här frågan. Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesman Thomas Östros har tidigare sagt till Ekot att ökade statsbidrag är en bättre väg att gå än ändrade krav på budgetbalans.

På den borgerliga sidan kan Folkpartiet tänka sig att ändra budgetreglerna, säger partiets ekonomisk-politiska talesman Carl B Hamilton:

– Det nuvarande systemet där man kräver att kommunernas ekonomi ska vara i balans varje år förstärker konjunkturcykeln och fördjupar konjunkturnedgången nu. Därför vill vi att man ska införa ett nytt system där man har balanskrav inte varje år utan över en treårsperiod.

Regeringen skjuter tills vidare frågan framför sig, så här sa finansminister Anders Borg häromveckan:

– Vi har en översyn av regelverket för offentliga finanser och inom ramen för det är ju det här en fråga bvi kan diskutera, men det är ju inga regler som kan ändras nu under den pågående konjunkturnedgången utan då ska vi i stället försöka möta det genom att tillföra kommunerna pengar när vi har gjort en ordentlig avstämning.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".