Stora framsteg för homosexuella i USA

För några dagar sedan utsågs den första öppet homosexuella biskopen i USA. Tidigare i sommar avskaffade Högsta domstolen alla förbud mot sex mellan människor av samma kön som funnits i en del delstater. De homosexuella i USA jublar.
– Det har varit en fantastisk sommar. Det har hänt mer än under någon annan tid i mitt liv. Gayfrågor står i centrum i USA just nu, och det är bara goda nyheter, säger Chris Crain. Chris Crain, som är chefredaktör för Blade, USA:s största gaytidning, är enormt entusiastisk. Historiska beslut Den härliga sommaren började med att Kanada öppnade dörren för att homosexuella ska få gifta sig, vilket snart antas sprida sig till USA. Därefter förklarade Högsta domstolen i USA i ett historiskt beslut att alla lagar som fortfarande förbjuder homosexuella könsakter strider mot konstitutionen, något de homosexuella har kämpat för länge. Sedan blev alltså Gene Robertson utnämnd till USA:s första homosexuella biskop, samtidigt som homosexuella fått en allt högre profil i det offentliga livet. Mer dämpade På gaybaren JR i centrala Washington har kvällen bara börjat. Här är tongångarna i varje fall aningen mindre uppskruvade än på tidningsredaktionen. Bartendern Tommy Jones säger att det för honom har fungerat bra att leva som homosexuell, men att det beror på vilket område man bor i. Hans kollega Greg Walker håller med. Washington är en gaymetropol. Där Greg kommer ifrån, i trakten av Niagarafallen, är det inte så lätt att gå ut med sin homosexualitet. Giftermål nästa Chris Crain, chefredaktören, kan bekräfta att det framför allt i södern finns kvar mycket intolerans. Men det går alltså framåt och Crain ser nu nästa stora uppgift framför sig. Att homosexuella ska få gifta sig är den stora frågan just nu och framöver. Bollen ligger närmast hos Högsta domstolen i Massachusetts, som vilken dag som helst kan väntas säga ja. Förändringen kommer då mer eller mindre automatiskt att sprida sig till övriga delstater. Chris Crain tror att detta kan ske ganska snabbt. Det kanske till en början inte kommer att kallas äktenskap, men kommer i alla viktiga avseenden att vara det. Konservativ motattack Ronda Smith, som är kultur- och nöjesredaktör på Blade, är lite mera återhållsam. Hon varnar för att konservativa krafter kommer att försöka gå till motattack. – Det har varit ett otroligt år. Men vi kan inte slå oss till ro, för de konservativa kommer att försöka dra tillbaka lagarna och motverka de framsteg vi gjort, säger hon. Vad de homosexuella framför allt är oroliga för är att man ska försöka tvinga igenom en grundlagsförändring som uttryckligen förbjuder äktenskap mellan personer av samma kön, men det blir svårt. Ronda menar att det trots allt skett stora förändringar och att hon, som är svart, numera har större problem med att hon är afro-amerikan än lesbisk.
Sten Sjöström, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".