Ny studie:

Vanlig hudsalva hotar havsalgers tillväxt

Hudsalvor, som används mot svampinfektioner och innehåller ämnet clotrimazole, kan påverka algerna i havet negativt. Det visar en avhandling, som har lagts fram på institutionen för växt- och miljövetenskap vid Göteborgs universitet.

Tobias Porsbring, vid Göteborgs universitet, har studerat vilken effekt clotrimazole i hudsalvorna har på en viss typ av alger.

– Det vi ser är att vid halter av clotrimazole som man faktiskt har uppmätt i havsmiljö, så hämmas deras produktion av steroler. Vi ser även en effekt på deras reproduktionsförmåga, säger Tobias Porsbring. 

Den här undersökningen har gjorts genom att man utsatt mikroalger från Västerhavet för clotrimazole i laboratoriemiljö. Om algsamhällenas tillväxt påverkas negativt kan det få vidare konsekvenser för hela ekosystemet i havet, säger Tobias Porsbring.

– Det här är en liten varningssignal att clotrimazole kan påverka algsamhällets funktion och tillväxt. Algerna utgör ju basen i näringskedjan i havet. Om man får effekter på algerna så kan man få effekt på högre nivåer som är beroende av algerna.

För närvarande kan inte reningsverken ta hand om läkemedelsrester utan de sköljs ut med avloppsvattnet.

– I förhållande till andra läkemedel är det en väldigt liten mängd som säljs, så tycks den vara väldigt potent och aktiv.

Enligt Tobias Porsbring kan man också misstänka att mixen av olika läkemedel har en förstärkande effekt på föroreningssituationen.

– I regel så gör man riskbedömning bara för en kemikalie i taget. Men det vi ser är att en blandning av läkemedel ger en cocktaileffekt. När man bara beaktar en kemikalie i taget så underskattar man den sammanlagda miljörisken av blandningar, säger Tobias Porsbring vid Institutionen för växt och miljövetenskap vid Göteborgs universitet.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista