FN-domstol i Rwanda anklagas för ineffektivitet

I Rwanda har en strid blossat upp om den FN-ledda domstol som ska döma de ansvariga för folkmordet 1994. Sedan den inrättades 1995 har domstolen bara dömt tolv personer, samtidigt som Rwandas egna domstolar dömt över 6 000 personer för delaktighet i massakrer.
Frustrationen är stor i Rwanda och regeringen anklagar FN-domstolen för ineffektivitet och kräver nu att den flyttas från Tanzania och att chefsåklagaren byts ut. Den svenske juristen Lennart Aspegren arbetade 5 år vid FN-domstolen. - Det gäller att utreda ett folkmord där en miljon människor har dött. Man ska gå igenom allt bit för bit. varje mål kan då ta flera månader, kanske över ett år. man hör hundratals vittnen. Ett enda mål kan ha vittnesutskrifter som täcker 7 000 till 8 000 A4-sidor., säger Lennart Aspegren. Under 100 dagar på våren 1994 slaktades cirka 800 000 människor i det värsta och mest utstuderade folkmordet sen andra världskriget. Rwanda går nu den svåra balansgången mellan att skipa rättvisa och samtidigt skapa försoning mellan folkgrupperna tutsier och hutuer. Men för offrens anhöriga har det hittills gått frustrerande långsamt att skipa rättvisa. Efter kriget fanns bara fem utbildade jurister kvar i Rwanda. Den civila administration var till stor del utplånad. För att reparera sitt skamfilade rykte och döva sitt dåliga samvete, omvärlden såg ju passivt på medan folkmordet svepte fram över landet, beslöt FN att upprätta en specialdomstol för att hjälpa Rwanda att döma de ansvariga. Redan 1995 inleddes den första rättegången i Arusha i grannlandet Tanzania och sedan dess har 70 personer ställts inför rätta och tolv ansvariga dömts. Men FN-domstolen dömer bara ledarna som planerat folkmordet. Huvuddelen av de anklagade har tagits om hand av det lokala rättsväsendet. Medan FN-domstolen alltså hunnit med tolv domar har Rwandas egna domstolar dömt över 6 000 personer, varav 600 till döden. Fortfarande trängs över 100 000 människor i överfulla fängelser i väntan på rättegång. Så för att skynda på processen har Rwanda börjat rannsaka misstänkta förövare i bydomstolar. Det är en traditionell form av rättsskipning som fått internationella jurister och människorättsorganisationer att varna för summariska rättegångar. Rwandas jurister menar att man inte har något val. Om alla skulle få en normal rättegång skulle det ta 150 år att döma alla anklagade. FN:s domstol betraktas som ett ineffektivt lyxprojekt som inte tar hänsyn till Rwandas verklighet. Därför vill regeringen nu att det internationella samfundet flyttar resurser från specialtribunalen i Tanzania till de lokala domstolarna i Rwanda. Lennart Aspegren förstår reaktionerna men tycker samtidigt att FN-domstolen, trots sin långsamhet, har varit oerhört viktig för framtida internationella rättsprocesser. - Frustrationen är ju enorm naturligtvis. Eftersom de här reglerna och konventionerna om folkmord har funnits i 50 år utan att en enda gång ha blivit tillämpade, är det klart att när man gör det första gången bildar man ju rätt. Man inte bara tolkar, man bildar rätt. Det gör man inte i en handvändning, säger domaren Lennart Aspegren.
Johan Schmidt
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".