Blocken oense om vård utanför Sverige

EU-parlamentet behandlar kommande vecka frågan om hur patienter ska kunna få vård i andra länder än sina hemländer. Skillnaden mellan blocken är stor.

– Vi kan inte ha sjukvård som är på olika villkor för olika människor med olika ekonomiska tillgångar, säger Socialdemokraternas Jan Andersson, som sitter i Europaparlamentet.

En av de stora stridsfrågorna gäller om det ska behövas förhandsbesked eller inte. Med andra ord: ska du eller jag kunna åka till ett annat EU-land och få exempelvis en operation utan att de svenska myndigheterna först gett sitt godkännande. Socialdemokraterna vill ha ett sådant krav på förhandsbesked.

– En person som jag, som har relativt goda inkomster, kan chansa och åka utomlands och kanske inte få betalt. Men för de alla flesta är det en omöjlighet, säger Jan Andersson.

Men moderaten Gunnar Hökmark är mycket kritisk till Socialdemokraternas linje, han vill se en långtgående rättighet för patienter, utan att myndigheterna gett grönt ljus i förväg och är less på Socialdemokraternas kritik.

– I dag är det så att om du har mycket pengar, kan du i och utanför Sverige lätt få sjukvård snabbt. Det som jag vill är att oavsett om du har mycket eller lite pengar, så ska du kunna få sjukvård både i och utanför Sverige, säger Moderaternas Gunnar Hökmark.

Men Socialdemokraternas argument, att de som inte har så mycket pengar inte vågar chansa och åka utan att frågan prövats. Vad säger Gunnar Hökmark om den invändningen?

– Det är därför jag vill få igenom en lagstiftning som garanterar att alla får detta, så att man vet det redan innan. Det är det som vi driver just nu och som Socialdemokraterna bekämpar, säger Gunnar Hökmark.

I Europeiska unionen ser det rätt olika ut när det gäller sjukvårdsresurser. Här i Belgien till exempel är det överskott på läkare och vård, vilket gör att man väldigt snabbt kan få medicinsk hjälp.

Redan nu kommer därför en del patienter till Belgien från länder med längre köer. Och att EU-länder ska hjälpa varandra mer är en stark förhoppning inom unionen och det kommer säkert att bli lättare.

Men hur reglerna ska se ut är nu föremål för en politisk diskussion i Europaparlamentet. Och den avgörs inte förrän senare i år. Det betyder att den lär komma upp i valrörelsen inför valet till Europaparlamentet i juni i år.

Willy Silberstein, Bryssel
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".