Israel utreder brott under Gazakriget

Den israeliska armén gör nu brottsundersökningar efter att ett flertal vittnen från soldater talar om övergrepp och dödsskjutningar av civila under kriget i Gaza i början av året. Det handlar bland annat om hur kvinnor och barn skjutits ihjäl.

I dag är det 1 000 dagar sedan den israeliske soldaten Gilad Shalit kidnappades. Hans föräldrar protesterar utanför premiärministerns bostad i Jerusalem, men förhoppningarna om en snar frigivning grusades i veckan.

Samtidigt har ett par andra israeliska soldater hamnat i mediefokus efter att de vittnat om övergrepp under Gazakriget. Israels militär har inlett brottsutredningar om vittnesmålen som bland annat handlar om hur militären skjutit ihjäl kvinnor och barn i Gaza, och om en armé som visat ytterst liten respekt för civila palestiniers liv.

I ett vittnesmål berättar en soldat hur en prickskytt dödade en palestinsk kvinna och hennes två barn efter att palestinierna missuppfattat en order och gått till vänster i stället för till höger. Prickskytten hade inte informerats om att de civilpersoner som hållits fångna i ett hus frigivits,  och i enlighet med de order han fått, sköt han  när de närmade sig.

Ett annat vittnesmål handlar om en äldre kvinna som sköts ihjäl medan hon vandrade på en väg, trots att hon var tillräckligt nära för att soldaterna skulle kunna se att hon inte utgjorde något hot, enligt vittnesmålet i tidningen Maariv.

En infanterist säger till tidningen Maariv att i det klimat som rådde, betraktade man palestiniernas liv som mindre värda än soldaternas liv.  Och pseudonymen Ram berättar att arméns rabbiner sa åt soldaterna att ni utkämpar ett religiöst krig, att det är ett mirakel från Gud att det judiska folket återvänt till sitt land och att vi nu måste bekämpa de otrogna som står i vägen för vår erövring av det heliga landet.

Tidningarna Haaretz och Maariv har publicerat dessa vittnesmål i två dagar i rad. Artiklarna har skakat om det militära etablissemanget som inlett brottsutredningar. Berättelserna har också utlöst en upprörd debatt i Israel.

Bland annat ifrågasätts den reservofficer, Danny Zamir, som samlat soldaternas berättelser under en armékurs. Zamir är den ende som namnges i pressen och han är känd för sina vänsteråsikter och för att själv ha vägrat tjänstgöra på den ockuperade Västbanken.

Flera kommentatorer har påpekat att Israels armé är den mest moraliska i världen. Och på tidningen Haaretz hemsida finns flera både upprörda och lättade läsarkommentarer. Vilken annan nation i världen ägnar sig åt att gissla sig själv som vi?

Vi är våra egna åklagare skriver en läsare. Det är imponerande att Israel är så demokratiskt att detta kommer ut, säger en annan läsare, medan andra tycker att Israel måste sluta be om ursäkt. Krig är krig, det sker misstag, och ingen ska inbilla sig att Hamas hade våndats i samma situation, står det i läsarkommentaren på Haaretz hemsida.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista