Nazistisk lägervakt släpptes fri i Österrike

Den nazistiske lägervakten under andra världskriget, Josias Kumpf, släpptes fri i Österrike i går. Det skedde bara dagen efter att han hade utvisats från USA där han levt sedan 1956.

83-årige Josias Kumpf har bland annat erkänt att han deltagit i massmorden på 8 000 judar på en och samma dag i koncentrationslägret Trawniki i Polen hösten 1943.

Kumpf föddes i nuvarande Serbien där hans familj tillhörde en tysk minoritet. 1956 reste han från Österrike till USA och blev där så småningom amerikansk medborgare.

Nu när hans bakgrund uppdagats har hans amerikanska medborgarskap återtagits och USA utlämnade honom till Österrike, eftersom det var därifrån han hade kommit.

Men Österrike anser att Josias Kumpf inte kan ställas inför rätta där eftersom han inte är österrikisk medborgare, och eftersom inte brotten han misstänks för genomfördes där. Därför är han nu frisläppt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista