Hormoner kan fördubbla cancerrisk

En ny stor brittisk studie visar att kombinerad hormonbehandling, som ska lindra klimakteriebesvär, vid långvarig användning kan nästan fördubbla risken för bröstcancer.
Studien publiceras i fredagens nummer av den medicinska tidskriften The Lancet. De brittiska forskarna har följt drygt en miljon kvinnor i åldern 50-62 år. – Vi tolkar den så att man bör undvika väldigt lång tids behandling med de här preparaten. Det gäller framför allt kombinationsbehandling med östrogen-gestagen. Man kan använda behandlingen under några år, när symptomen är som värst, säger Viveka Odlind, som är gynekolog och professor vid Läkemedelsverket. Vanligast med kombination Majoriteten av svenska kvinnor som tar någon form av behandling för klimakteriebesvär använder sig av just kombinerad hormonbehandling. Om man inte tar hormonerna i kombination ökar risken för cancer i livmodern. Men nu visar den nya brittiska undersökningen, som är unik i sitt slag med tanke på omfattningen, det är en miljon kvinnor som undersökts, att om kvinnor använder preparaten i mer än fem år fördubblas risken för bröstcancer. Begränsad period Viveka Odlind på Läkemedelsverket manar kvinnor att försöka sluta med behandlingen efter en inte alltför lång tid. – Har man haft behandlingen länge ska man kanske själv sätta ut den och se om symptomen kommer tillbaka. Det är ju ofta så att övergångsbesvär inte sitter i mer än några år. De flesta har inte övergångsbesvär speciellt länge, men har kanske väldigt stor nytta av den här behandlingen under en begränsad period, när det här med svettningar, blodvallningar och sömnstörningar blir väldigt intensivt, säger Viveka Odlind.
Anna Tibblin Hansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".