Regeringen filar på ny styrmodell

Regeringen försöker nu ta fram en modell som ska ge möjlighet att stimulera den svenska ekonomin om euron införs. Till socialdemokraternas valupptakt i nästa vecka vill statsminister Göran Persson och LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin kunna presentera något som kan fylla samma funktion som LO:s krav på buffertfonder.
Det handlar om hur Sveriges ekonomi ska kunna stimuleras eller bromsas om möjligheten att bestämma räntenivån försvinner, vilket den ju gör om det blir ett ja till euron den 14 september. Göran Persson och Wanja Lundby Wedin har under sommaren diskuterat frågan och en rapport ska enligt planerna snart vara klar. Snabbare avgiftsändringar När räntan inte längre kan styras av den svenska riksbanken gäller det att hitta andra sätt att styra ekonomin. Det har till exempel diskuterats att införa en möjlighet att ta snabba beslut om sänkning eller höjning av skatter och avgifter. Frågan är också om det går att öka satsningar på sysselsättning utan att spräcka utgiftstaket. Ett förslag är att ska vara möjligt att bryta ut satsningen på sysselsättning från det vanliga utgiftstaket och låna pengar till detta i en lågkonjunktur. Höjt överskottsmål En eventuell höjning av överskottsmålet i budgeten, från 2 till 2,5 procent, finns också med. Kommuner och landsting kan också komma att slippa kravet på att ekonomin ska gå ihop varje år. LO:s och regeringens rapport väntas vara klar nästa vecka. Den ska behandlas av LO:s styrelse på onsdag. På fredag-lördag är det sedan socialdemokratisk valupptakt inför folkomröstningen i Upplands Väsby. Rapporten kan då bli ett viktigt medel för att förklara hur den svenska ekonomin ska kunna styras utan möjlighet till nationell räntesättning. Till de tveksamma LO krävde ju buffertfonder för att kunna möta lågkonjunkturer om euron införs, men fick nej. Göran Perssons och Wanja Lundby-Wedins kommande rapport riktar sej till de tveksamma inom LO.
Erik Ridderstolpe
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".